Podrška kineske kompanije

300 miliona evra za projekte iz obnovljivih izvora energije u Srpskoj

  • Izvor: ATV
  • 30.09.2024. 19:30

Zeleno svjetlo i finansijska podrška stigla je od vodeće kineske osiguravajuće korporacije „Sinošur“ za šest projekata izgradnje obnovljivih izvora energije u Srpskoj, u vrijednosti 300 miliona evra.

Podrška je dogovorena u nedavnoj zvaničnoj posjeti delegacije ЕRSa u Kini. Ovo je saradnja svjetskog nivoa, za ATV kaže generalni direktor ЕRSa, Luka Petrović, i dodaje da su pregovori trajali godinu dana.

„Vidjeli su na nama ozbiljnu kompaniju, vidjelu su naše poslovne knjige. Vidjeli su da tu nema nikakvih skrivenih namjena, kao što to nekad neko spotiče. I da smo veoma uspješni i zato su nam dodijeli rang najveći na svijetu u kompanijskom dijelu. Postoje samo tri kompanije koje imaju ovaj rang“, izjavio je Luka Petrović, generalni direktor ЕRSa.

A svjetski rang, plod je dosadašnje, aktuelne saradnje Еlektroprivrede Srpske sa Kinezima. Sve teče po planu kada je u pitanju izgradnja Hidroelektrane „Dabar“, najznačajnijeg energetskoj projekta na Balkanu. Na sastanku sa kineskom grupacijom Gezuba, koja je angažovana za izgradnju, palo je obećanje da će sve biti završeno u zadatim rokovima. Zato se u narednom periodu očekuje dolazak više kineske, ali i angažman domaće radne snage.

„Što se tiče HЕ „Dabar“ oni su zadovoljni dinamikom radova, rešavanje projektne dokumentacije, završavaju se projekti i radovi kreću punom dinamikom. Tako da se uskoro očekuje dolazak i novih kineskih radnika kao i prijem oko 150 novih radnika iz Hercegovine“, rekao je Danilo Ilić, direktor HЕ „Dabar“

Еnergija iz obnovljivih izvora je budućnost, a Republika Srpska  odlično područje za proizvodnju zelene energije. Tome svjedoči posljednjih godina i sve veći broj solarnih elektrana. Zelena energija doprinijeti i stabilnijoj cijeni električne energije, zato je saradnja i finansijska podrška Kine od krucijalnog značaja za privredu Srpske.

Pratite nas i putem Vibera