Gradonačelnik

Ćosić o mogućem plasmanu proizvoda iz Istočnog Sarajeva u Cangdžou

  • Izvor: SRNA
  • 15.10.2024. 13:06

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić razgovarao je danas sa delegacijom kineskog grada Cangdžou o narednim koracima u saradnji dva grada, a u prvom dijelu biće definisana lista proizvoda, koji bi iz Istočnog Sarajeva išli prema Cangdžou.

Ćosić je podsjetio da je prošle godine u novembru predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman potpisao Sporazumu o bratimljenju i saradnji sa predstavnicima ovog kineskog grada.

On je rekao da je sastanku prisustvovalo i pet privrednika sa područja Istočnog Sarajeva, iz različitih oblasti - drvoprerade, proizvodnje aluminijumske bravarije, građevinarstva, turizma, iz različitih sfera mogućeg poslovanja.

"To je prvi dio saradnje koji ćemo pokušati da uspostavimo i koji je najteži, da li postoji mogućnost da neke od proizvoda iz Istočnog Sarajeva, iz Republike Srpske, plasiramo na njihovo tržište", rekao je Ćosić novinarima.

Nakon pet godina rasvijetljeno ubistvo dvojice Srba u Crnoj Gori

Nakon pet godina rasvijetljeno ubistvo dvojice Srba u Crnoj Gori

Prema njegovim riječima, drugi dio saradnje odnosi se na transfer kineskih tehnologija, prema Istočnom Sarajevu, odnosno razgovarano je o centru za električne automobile, koji bi bio u gradu.

"Kandidovaćemo Ministarstvu visokog obrazovanja projekat centra u kojem bi bili zastupljeni kineski električni automobili koji bi se eventualno u jednom dijelu i sklapali u Istočnom Sarajevu", rekao je Ćosić i dodao da je riječ o ideji koja je prezentovana kineskoj delegaciji, kojoj se to dopalo.

On je rekao da bi za početak bilo potrebno na jednom od lokaliteta u Istočnom Sarajevu osposobiti prostor koji bi bio spreman za početak da primi četiri, pet proizvođača kineskih automobila, a koji bi ih u prvoj fazi prodavali, zajedno sa rezervnim dijelovima.

Lepi Mića postao djed

Lepi Mića postao djed

"Potreban nam je transfer tehnologije koja postoji u Kini, koja je naprednija od naših tehnologija", ocijenio je Ćosić i dodao da će delegacija grada posjetiti samit u Cangdžou početkom novembra, što će biti nastavak saradnje gradskih uprava.

Prema njegovim riječima, saradnja će biti i u oblasti kulture, nevladinog sektora, te svega onoga gdje je ta saradnja moguća.

Zamjenik direktora Kancelarije za spoljne poslove Cangdžoua Pang Guo Bin rekao je da će na osnovu potpisanog sporazuma, ova dva grada napredovati u oblasti medicine i obrazovanja, te dodao da su predstavnici gradova u prethodnom periodu imali prijateljsku komunikaciju.

"Vjerujem da će u bliskoj budućnosti praktična saradnja dvije strane postići veoma dobre rezultate", istakao je Pang, te pozvao preduzetnike iz Istočnog Sarajeva i njegove građane da posjete Cangdžou.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    ''Serija: Aviondžije (R)

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Biznis klub

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.