U Njemačkoj

Folksvagen planira zatvoriti tri fabrike i otpustiti desetine hiljada radnika

  • 28.10.2024. 15:52

Folksvagen, najveći evropski proizvođač automobila, planira zatvoriti najmanje tri fabrike u Njemačkoj, otpustiti desetine hiljada radnika i smanjiti kapacitet preostalih fabrika u zemlji. Ovaj drastični potez dolazi kao dio šire restrukturacije kompanije, saopštila je u ponedjeljak predsjednica radničkog vijeća Daniela Kavaljo.

Kompanija već sedmicama pregovara sa sindikatima o planovima za smanjenje troškova, uključujući mogućnost zatvaranja fabrika u Njemačkoj, što bi predstavljalo ozbiljan udarac za industrijsku moć te zemlje. Folksvagen je u ponedjeljak potvrdio potrebu za restrukturisanjem, najavivši konkretne prijedloge koji će biti izneseni u srijedu.

“Uprava je apsolutno ozbiljna u vezi s ovim potezima. Ovo nije samo prijetnja u sklopu kolektivnog pregovaranja,” rekla je Kavaljo radnicima u Folksvagen u Volfsburgu, najvećem postrojenju kompanije. Kavaljo je dodala da je ovo početak “rasprodaje” najveće industrijske grupe Njemačke na njenom matičnom tržištu.

UIO u Banjaluci prodaje mobilne telefone i luksuznu robu

UIO u Banjaluci prodaje mobilne telefone i luksuznu robu

Ove izjave ukazuju na značajnu eskalaciju sukoba između radnika i uprave Folksvagen, koja se suočava sa visokim troškovima energije i rada, konkurencijom iz Azije, padom potražnje u Еuropi i Kini, te sporijom tranzicijom prema električnim vozilima od očekivanog. Kavaljo je pozvala njemačku vladu da izradi strategiju za spas njemačke industrije.

Uprava Folksvagen izjavila je kako će u srijedu iznijeti prijedloge o tome kako smanjiti troškove rada. U saopštenju su istaknuli da je situacija ozbiljna te da su “bez sveobuhvatnih mjera za povratak konkurentnosti, ulaganja u budućnost neodrživa.”

Član uprave Folksvagen, Gunar Kilijan, dodao je da su troškovi u njemačkim fabrikama i do 50% viši u odnosu na konkurenciju. Tomas Šefer, šef Folksvagenovog brenda, naveo je da njemačka postrojenja nisu dovoljno produktivna.

Pogledajte hapšenje pomahnitalog pucača sa Bežanije

Pogledajte hapšenje pomahnitalog pucača sa Bežanije

Folksvagen problemi dolaze u trenutku kada su i drugi njemački proizvođači automobila, poput Mercedesa, najavili dodatne mjere štednje zbog pada dobiti. Porše, koji je u većinskom vlasništvu Folksvagena, smanjuje broj prodajnih mjesta u Kini zbog slabe potražnje.

Uz sve navedene izazove, njemački proizvođači automobila strahuju od posljedica trgovinskog rata između ЕU i Kine, s obzirom na to da bi ove sedmice trebali stupiti na snagu visoki ЕU carinski nameti na kineska električna vozila, prenosi Rojters.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    ' Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:43 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.