Srbija

Koliko sada košta kupus i kakva je potražnja

  • Izvor: Agencije
  • 28.10.2024. 17:59

Vrijedni moravski poljoprivrednici još uvijek na svojim njivama imaju pune ruke posla iako je zima na pragu. Na polju kupusa mladog povrtara Dobrice Stranjanca u pomoravskom selu Mršinci kupus je odlično rodio, a i dobrog je kvaliteta.

Ono sa čim je takođe zadovoljan jeste otkupna cijena.

"S obzirom na to da je cijena kupusa 50 dinara (oko 85 feninga) to je sasvim zadovoljavajuće i mogu reći da povrtari konačno mogu da stanu na noge. Godina je bila veoma teška, enormne vrućine, visoke temperature, uticali su na kvalitet kupusa, ali samim tim i na rod. Svakako, cijena kupusa je dobra", rekao je za RINU Dobrica Stranjanac, mladi povrtar iz Mršinaca.

Melanija ponizila Donalda Trampa pred svima

Melanija ponizila Donalda Trampa pred svima

Dobrica je istakao da je kvalitet kupusa na njegovoj parceli dosta dobar, primijenjene su sve neophodne agrotehničke mjere, tako da kako je istakao rad i trud onih koji su sadili kupus ove godine biće udvostručen.

"Za kupusom je ove godine dobra potražnja, sav kupus što imamo ove godine, na tržištu se prodaje, inače plasiramo ga u domaće super markete. Bez obzira na cijenu potražnja je velika i uprkos tome što je cijena viša, potražnja je veća”, rekao je ovaj mladi povrtar.

I ostali povrtari iz moravskih sela, Mršinci, Kukući, Zablaće i drugih, kažu da su zadovoljni cijenom kupusa ove godine, jer došla je konačno godina kada će konačno poljoprivrednici naplatiti svoj rad.

Ranije se rani kupus zaoravao, poklanjao se, ali sada ovaj kasni je sve nadomjestio.

Kuća u kojoj je muškarac pucao na ženu i sina pripadala Vesni Zmijanac

Kuća u kojoj je muškarac pucao na ženu i sina pripadala Vesni Zmijanac

"Takođe, ovih dana nam i vrijeme ide u prilog za sječu kupusa, tako da ćemo završiti i skinuti sa naših polja", kažu proizvođači.

Dakle, podsjećanja radi, sada je vrijeme za kiseljenje kupusa, a najbolje je bure sa kupusom smjestiti u dio kuće, podruma gdje se zna da će temperatura biti 15-20 stepeni narednih 30 dana od početka kiseljenja. To je najvažniji period kiseljenja, kažu iskusni domaćini i domaćice zapadne Srbije koji to rade nekoliko decenija.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: