Zaštićen

Na tržištu dostupan brendirani glamočki krompir

  • Izvor: SRNA
  • 17.10.2024. 08:29

To što je glamočki krompir dobio zaštitu geografskog porijekla i zvanično se pojavio na tržištu kao brend olakšaće poljoprivrednicima prodaju, a Udruženju "Glamočki krompir" već se javljaju trgovinski lanci koji otkupljuju deklarisanu robu.

"Odmah je vidljiv napredak, jer članovi Udruženja nemaju problema sa plasmanom robe na tržište, sami sklapaju dogovore i zadovoljni su cijenom prodaje", rekao je Srni predsjednik Upravnog odbora Udruženja "Glamočki krompir" Siniša Šolak.

Šolak, koji je i jedan od pokretača inicijative da glamočki krompir postane brend, istakao je da je proces trajao godinu dana i da je sada zaštićeno geografsko porijeklo i naziv.

Višković: U novembru prijedlog rebalansa budžeta

Višković: U novembru prijedlog rebalansa budžeta

"Već nam se javljaju tržni lanci koji otkupljuju deklarisanu robu i trenutno putem članova Udruženja imamo zasijano oko 58 hektara. Svakodnevno nam se javljaju ljudi iz Glamoča koji su zainteresovani da se uključe u Udruženje kako bi lakše dolazili do prodaje", rekao je Šolak i dodao da Udruženje ima 44 člana.

On je napomenuo da ima saznanja od trgovinskih lanaca da se na tržištu pojavljuje krompir koji nije glamočki, a tako je predstavljen.

Šolak je rekao da je ovo prosječna godina kada je riječ o krompiru, te da se zbog dosta kiše dugo čekalo na vađenje.

Lazar (13) iz Banjaluke spasio teta Dragoslavu iz požara

Lazar (13) iz Banjaluke spasio teta Dragoslavu iz požara

Procedura zaštite geografskog porijekla glamočkog krompira nedavno je okončana, te je upisom u Registar geografskih oznaka i imena porijekla i zvanično postao brend.

Glamočki krompir sije se na nadmorskoj visini između 880 i 920 metara, a na kvalitet utiče klima, kao i krečnjačko područje, sastav zemljišta od kalcijum-karbonata i razni prirodni faktori, kao i nepostojanje zagađivača.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:55 Еnergo klub (R)

    Еnergo klub (R)

  • 13:25 Manastiri (R)

    'Manastiri (R)

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Keto Kuhinjica

    ''Keto Kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    Serija: Aviondžije (R)

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.