Ministarstvo finansija

Nove uplate stare devizne štednje: Еvo šta štediše treba da urade

  • Izvor: ATV
  • 02.02.2024. 15:58

Ministarstvo finansija Republike Srpske izvršilo je danas plaćanje po dospjelom anuitetu obveznica za izmirenje stare devizne štednje u ukupnom iznosu 623,3 hiljade KM.

Plaćanja se odnose na 3. ratu 10. emisije obveznica (lokalna oznaka RSDS-O-J).

Republika Srpska je do sada izvršila ukupno deset emisija obveznica za izmirenje obaveza po osnovu verifikovanih računa stare devizne štednje u Republici Srpskoj ukupne nominalne vrijednosti 588,92 miliona KM.

Od izvršenih deset emisija, osam je u potpunosti izmireno.


Deki gurman smazao 120 kugli sladoleda, može i 100 ćevapa u

Deki gurman smazao 120 kugli sladoleda, može i 100 ćevapa u "cugu"

Od ukupnog iznosa do sada emitovanih obveznica, preostaje za izmirenje još 10,1 miliona KM ili 1,72% iz razloga što ove obaveze još nisu dospjele.

Štediše, koje to još nisu uradile, treba da izvršile verifikaciju računa stare devizne štednje te da svoja potraživanja po staroj deviznoj štednji prijave u poslovnicama APIF-a do kraja ovog mjeseca, poručuju iz Ministarstva.

"Za zahtjeve koji budu podneseni u ovom roku, verifikacija će biti izvršena pod identičnim uslovima koji su do sada imali vlasnici stare devizne štednje, a u skladu sa zakonima i podzakonskim propisima", saopšteno je iz Ministarstva finansija.


"Nova pobjeda Trampa uništiće NATO"

Kako je objašnjeno, pod računima stare devizne štednje podrazumijevaju se devizna sredstva kod banaka na teritoriji Republike Srpske sa stanjem na dan 31. decembra 1991. godine, uključujući kamatu obračunatu do tog datuma, a umanjenu za direktne isplate banke nakon tog datuma, za prenesena i iskorišćena sredstva sa jedinstvenog privatizacionog računa u Republici Srpskoj, kao i za eventualne isplate poslije 31. decembra 1991. godine po bilo kojem drugom osnovu.

Pratite nas i putem Vibera