SUBOTA U 12

BOŽIĆNA PRIČA: Najljepše priče najradosnijeg hrišćanskog praznika

  • Izvor: ATV
  • 05.01.2023. 15:54

Božić, rođenje Hrista Spasitelja, onoga koji je u ime Oca i Svetoga Duha, došao na svijet da spasi cio ljudski rod od grijeha, simbol je rađanja, mira, ljubavi, praštanja i jedinstva. Vrhovni praznik porodice i neraskidivih veza, radosti i osmjeha, proslavite uz ATV i 'Božićnu priču' prepunu radosti, pjesme, božićnih običaja, lijepih želja i prazničnog raspoloženja. U studiju vas očekuje naša Zorica Petković i mnogo lijepih i interesantnih priča o najradosnijem hrišćanskom prazniku.

Pričaćemo o običajima - Kako se proslavljaju Badnji dan i Božić? Koja je uloga položajnika?

Božićna trpeza važan je dio tradicije proslavljanja i okupljanja porodice, a među svim delicijama koje vrijedni domaćini spremaju, cicvara zauzima posebno mjesto. Za nju se veže i jedan običaj – gledanje u cicvaru. Otkrivamo vam koja je simbolika ovog običaja i kako se priprema tradicionalna cicvara.

Pričamo o ikonopisanju, tehnici slikanja koju posebno njeguje pravoslavna crkva, kao i o vještini duboreza o kojoj će nam pričati duborezac Dušan Stevanović.

Putovanjem u Hercegovinu otkrićemo vam posebnosti božićnih običaja ovog kraja; vraćamo se vijekovima unazad da vidimo kako je nekada izgledala jedna hercegovačka kuća.

Vodimo vas u crkvu Svetog Arhangela Mihajla u selu Brodac kod Bijeljine, koja je svojom istorijom i izgledom ponosno nosi epitet neobične i rijetke bogomolje.

Posjetićemo i manastir Tavna na obroncima Majevice i još jednom se vratiti u Hercegovinu i to u mostarsku Saobrnu crkvu Svete Trojice, koja čuva bogatu, ali tešku istoriju.

Zajedno ćemo poslušati i Poslanicu njegove Svetosti patrijarha srpskog Porfirija, koja ukazuje upravo na sve vrijednosti Božića – građenje mira u nama i oko nas i življenje Božje ljubavi.

Očekuje vas još mnogo priča o tradiciji, miru, ljubavi i hrišćanskoj radosti.

Hristos se rodi!

'Božićna priča' subota u 12 časova.