Lokalni izbori

Završeno ponovno brojanje: Uskoro kompletni preliminarni rezultati za Foču

  • Izvor: SRNA
  • 10.10.2024. 16:40

Opštinska izborna komisija u Foči završila je ponovno brojanje glasova za izbor odbornika sa dva biračka mjesta, a po odobrenju Centralne izborne komisije BiH, koja je danas uvrstila te rezultate, dok se još čekaju rezultati sa tri biračka mjesta za odbornički i dva biračka mjesta za načelnički nivo.

Za ta biračka mjesta CIK BiH odlučio je da neće biti ponovnog brojanja glasova, već će se prihvatiti rezultati koje su utvrdili birački odbori, pa se očekuje da ubrzo budu kompletirani rezultati sa svih 27 redovnih biračkih mjesta.

Očekuje se da CIK uskoro objavi kompletne preliminarne rezultate glasanja sa svih 27 redovnih biračkih mjesta u Foči za oba nivoa opštinske vlasti.

Senzacija: Teniser za kojeg niste čuli počistio Alkaraza

Senzacija: Teniser za kojeg niste čuli počistio Alkaraza

Predsjednik OIK-a Vide Vuković kaže da ponovnim prebrojavanjem glasova nisu utvrđene nepravilnosti u vezi sa glasovima za političke subjekte, izuzev što su dva listića, po jedan na oba mjesta, koja su pri prvom brojanju birački odbori proglasili nevažećim, sada priznati kao važeći.

"Bilo je određenih nepravilnosti u popunjavanju obrazaca", kaže Vuković.

Za izbor odbornika unutar izbornih lista, objašnjava predsjednik OIK-a, ne odlučuju samo pojedinačni glasovi, već i pozicija na listi u slučajevima kada pojedini kandidati nisu prešli cenzus od deset odsto od broja glasova svoje liste. U tom slučaju, prednost ima kandidat koji je na boljoj poziciji na listi, bez obzira što se može desiti da ima daleko manji broj glasova od nekog kandidata koji je niži redni broj, ali nije ostvario cenzus od deset odsto.

Čečen s potjernice prošao kontrolu na sarajevskom aerodromu, uhapšen u Gradišci

Čečen s potjernice prošao kontrolu na sarajevskom aerodromu, uhapšen u Gradišci

"Mnogima to nije bilo poznato, tako da kandidati koji su niže na kandidatskoj listi imaju manju mogućnost da prođu za odbornike i pored toga što imaju više glasova. Doći će do situacije da će neki kandidati proći za odbornike sa manjim brojem glasova od onih sa većim brojem glasova, jer im pozicija na listi to omogućava", rekao je Vuković.

Prema trenutnim, nepotpunim rezultatima glasanja za odbornike u Skupštini opštine Foča, do ovakvih slučajeva može doći samo unutar izborne liste SNSD-a, gdje je unutarstranački cenzus za sada prešlo manje kandidata, nego što će stranka ostvariti odborničkih mjesta.

Prema ažuriranim podacima, nakon što su uneseni rezultati sa biračkih mjesta Gornje Polje tri i Dušanovo jedan B, procenat koji su stranke osvojile nije se znatno promijenio, tako da SNSD ima 39,32, a SDS 19,46 odsto. Treći Demos porastao je na 11,00 procenata, četvrti SP ima 9,58 odsto, US 5,76, DNS-SNP 5,12, NPS 3,51, i SPS 3,54. Ostale stranke su ispod cenzusa.

Glasovima sa redovnih biračkih mjesta ostaje da se dodaju glasovi mobilnih timova, putem pošte i sa glasanja u odsustvu, nakon čega će biti objavljeni konačni rezultati.

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.