Specijalista infektolog

Doktorica Subotić za ATV pojasnila kako se prenosi meningitis

  • Izvor: ATV
  • 25.10.2024. 10:33

Svjetlana Subotić, specijalista infektolog u Univerzitetskoj bolnici Foča za ATV je objasnila kakvi su simptomi meningitisa te kada bi se trebalo obratiti ljekaru.

U prvoj fazi ove bolesti dijete ima povišenu temperaturu, slabost, malaksalost i u toj fazi bolesti niko ne može da kaže da li će doći do razvoja meningitisa ili ne. 

„Nakon te faze ispoljavaju se mengijalni simptomi koji se prezentuju glavoboljom koja nije uobičajena, izrazito je jaka i ne prolazi uz primjenu analgetika, zatim povraćanje, često mu ne prethodi mučnina, i nakon tog povraćanja dijete ili odrasla osoba ne osjeća olakšanje“, izjavila je doktorica Subotić gostujući u ATV jutru.

Klinička slika razlikuje se od samog uzrasta djeteta. Ukoliko je dijete starijeg uzrasta, ono može da se požali da mu smeta svjetlost. Svaki roditelj vrlo dobro poznaje svoje dijete i može primjetiti promjene, kaže doktorica.

„Roditelji primjete promjene u ponašanju djeteta, djeca su razdražljiva. Mogu da budu pospana, usporena. Ako je u pitanju jako malo dijete, onda ovi simptomi nisu toliko specifični, ali roditelji primjete da dijete odbija hranu, drugačija je karakteristika plača. Sve je to alarm koji treba da uputi roditelja da se javi ljekaru“, rekla je Subotićeva.

U Univerzitetskoj bolnici Foča, kao ni u lokalnim bolnicama koje gravitiraju ka Foči, nema sumnjivih slučajeva kada je u pitanju meningitis.

Doktorica je navela da postoje virusni i bakterijski meningitisi, a simptomatologija je ista. U dijagnostifikovanju bolesti se vrši analiza cerebrospinalne tečnosti.

„Meningitis kod djece se najčešće prenosi respiratornim putem, mada postoje određene virusne infekcije, enterovirusi koji su najčešći uzročnici virusnih meningitisa koji se prenose oralnim putem. Oni se češći u ljetnom periodu i u jesen“, rekla je doktorica Subotić.

Najbolji način da se preveniraju ove bolesti je vakcinacija, istakla je ona.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еnergo klub

    Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće? Naš novi format ‘Еnergo klub’ pružiće vam relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.