Ministar unutrašnjih poslova

Karan: Izborni dan protiče mirno

  • Izvor: SRNA
  • 06.10.2024. 10:48

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan poručio je da izborni dan u Srpskoj do sada protiče mirno bez ijednog incidenta, te da se policijski službenici nalaze na biračkim mjestima u skladu sa zakonom.

"Angažovano je više od 3.000 policijskih službenika. Otvorena su sva biračka mjesta, osim jednog u Novom Gradu", rekao je Karan novinarima u Banjaluci.

On je naveo da će policija pratiti izborni dan, ali i postizborni dan, kada treba obezbijediti otpremanje izbornog materijala.

Karan je poručio da je važno da Republika Srpska i njeni građani pokažu demokratski kapacitet, te napomenuo da je demokratska izborna volja najveće dostignuće političkih prava.

"To je jako važno, a posebno za nas u Republici Srpskoj. U posljednje vrijeme je sam izborni sistem i proces ugrožen, a posebno legalitet i legitimitet izborne narodne volje, čega smo svjedoci, od suđenja predsjedniku Republike Miloradu Dodiku do nekih drugih procesa", rekao je Karan.

On je ponovio da je važno da Srpska i njeni građani sačuvaju izbornu volju kao najveću tekovinu političkih prava, odnosno izbornu i demokratsku tekovinu koja mora imati puni legalitet i legitimitet.

"U isto vrijeme to je i najveći praznik demokratije i ostvarenje ljudskih prava i slobode", istakao je Karan i pozvao građane da u mirnom, tolerantnom i demokratskom duhu završe izborni dan. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: