U parlament ulazi devet političkih partija

SNSD povećao broj mandata u Skupštini grada Prijedora

  • 08.10.2024. 16:40

Mandate u Skupštini grada Prijedora na lokalnim izborima osvojilo je devet političkih partija, a od ukupno 31 mandata, 11 odbornika je iz SNSD-a, što je za tri više od izbornog rezultata 2020. godine.

Prema preliminarnim rezultatima sa svih 129 redovnih biračkih mjesta, koje je danas objavio CIK BiH, Ujedinjena Srpska dobila je četiri mandata, što je duplo više nego prije četiri godine.

Politički subjekti koji su prvi put učestvovali na lokalnim izborima Potkozarski narodni pokret i Narodna partija Srpske /NPS/ imaće po tri mandata.

Potkozarski narodni pokret osnovali su bivši članovi PDP-a, a NPS bivši članovi DNS-a. Ni PDP ni DNS ove godine nisu prešli cenzus.

Izborni rezultat iz 2020. ponovili su SDS sa tri, te Socijalistička partija Srpske i Socijalistička partija sa po dva mandata, koliko će imati i SDP koji 2020. godine nije prešao cenzus.

Nezavisni kandidat Andrija Vukotić, dugogodišnji član SNSD-a, pobijedio je drugog kandidata za jedino zagarantovano mjesto za nacionalne manjine, Ilinku Macuru, koja je, takođe, učestvovala na izborima kao nezavisna.

Vukotić je i u odlazećem sazivu predstavljao nacionalne manjine.

Ispod izbornog praga u Prijedoru ostali su Republička stranka Srpske, Narodni front, DЕMOS, Nezavisni pokret "Svojim putem" Igor Radojičić i Prva SDS.

SDA, Pokret demokratske akcije i dvije koalicione liste koje su okupile političke predstavnike bošnjačkog naroda u odlazećem sazivu imale su predstavnike u Skupštini grada, a na ovim izborima nisu dosegle cenzus.

Za glasanje putem pošte bila su registrovana 854 građanina, a rezultati tog glasanja se očekuju i mogli bi da utiču na konačan raspored mandata.

Od 31 odbornika koji su osvojili mandate na lokalnim izborima 2020. godine, 13 je u toku protekle četiri godine mijenjalo stranke, a neki od njih i više stranaka, te su u Gradskoj skupštini djelovali kao samostalni odbornici.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Biznis klub

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.