Američki predsjednik

Bajden se izvinio Indijancima: ''To je grijeh koji nosimo na duši''

  • 26.10.2024. 09:16

Američki predsjednik Džozef Bajden uputio je javno izvinjenje američkim starosjediocima - Indijancima zbog državnog školskog sistema internata, koji je decenijama odvajao djecu indijanskog porijekla od roditelja, označivši to kao "mrlju u američkoj istoriji".

"To je grijeh koji nosimo na duši. Nema izgovora za to što je za ovo izvinjenje bilo potrebno 50 godina", rekao je Bajden tokom posjete indijanskom rezervatu u dolini rijeke Hile u Arizoni.

Bajden je u obraćanju govorio o zlostavljanju i smrti indijanske djece, kao posljedicama politike federalnih vlasti, rekavši da je to nedovoljno poznata i sramna prošlost koja se mora objelodaniti, prenio je Glas Amerike.

Izrael napao vojne ciljeve u Iranu: Napad trajao pet sati

Izrael napao vojne ciljeve u Iranu: Napad trajao pet sati

"Generacije indijanske dece su ukradene i odvedene na mjesta koja nisu poznavali, među ljude koje nikada ranije nisu sreli i govorili jezik koji nikad nisu čuli. Te zajednice su ućutkane. Graja i dječja igra su iščezli. Oduzeta im je odjeća, a kosa – koja se smatrala svetinjom, odsječena. Imena su im doslovce izbrisana, zamijenjena brojevima ili engleskim", podsjetio je Bajden.

Ukazao je da su mnoga od te djece u internatima pretrpela emocionalno, fizičko i seksualno zlostavljanje.

"Stotine su umrle, a oni koji su se vratili svojim domovima bili su ranjeni, u fizičkom i psihološkom smislu. Čak i nakon usvajanja Zakon o građanskim pravima 1964. godine, zločini prema njima su nastavljeni", naveo je Bajden.

Otkako je Bajden postao predsjednik, ministarka unutrašnjih poslova Deb Haland i njeno ministarstvo sproveli su prvu federalnu istragu o indijanskom internatskom sistemu.

Dvostruko ubistvo kod Bijelog Polja, osumnjičeni u bekstvu

Dvostruko ubistvo kod Bijelog Polja, osumnjičeni u bekstvu


U SAD je bilo više od 400 takvih škola tokom više od 150 godina. 

Haland je prva američka ministarka iz redova zajednice Indijanaca.

Bijela kuća je saopštila da su se decenijama savezni internati upotrebljavali za asimilaciju djece starosjedilaca u bjelačko društvo.

Njih najmanje 973 preminulo je u, kako je označeno, nasilnom internatskom sistemu američke vlade tokom perioda od 150 godina koji je okončan 1969. godine, prema podacima američkog Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je od američkih vlasti zatražilo da upute izvinjenje.

Uz to, najmanje 18.000 djece, od kojih su neka bila uzrasta od četiri godine, oduzeto je roditeljima i prisiljeno na asimilaciju.

Odluku o ukidanju internatskog sistema školstva za Indijance 1968. godine donio je američki predsjednik Lindon Džonson. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:50 Mućke (12+) (R)

    'Mućke (12+) (R)

  • 11:30 Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 11:55 Vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:10 Gola nauka, dokumentarni program (R)

    '' Gola nauka, dokumentarni program (R)

  • 13:20 Serija: Slatke muke (R) (12+)

    Serija: Slatke muke (R) (12+)