Izvor:
Feniks magazin
07.08.2025
22:22
Komentari:
0Tanjir pun hrane, a apetit manji nego što se mislilo - mnogi gosti precijene svoju glad kada se posluže na švedskom stolu s opcijom „jedite koliko možete“. Ono što ostane, najčešće završi u smeću. Protiv toga se sve više restorana u Dortmundu bori jednostavnim pristupom: ko ne pojede šta je uzeo - plaća kaznu.
„Дисциплински евро на шведском столу показао се као дјелотворна мјера. Захваљујући казни, ресторани успијевају значајно смањити количину хране која се баца“, изјавио је Торстен Гебехарт из Синдиката за прехрану, угоститељство и услужне дјелатности (НГГ) Дортмунд у саопштењу за јавност.
Све више угоститеља прихвата ову праксу.
НГГ Дортмунд у начелу поздравља увођење казни, али наглашава потребу за праведнијом расподјелом средстава.
„Новац од казни не би смио завршавати искључиво у џеповима власника ресторана“, истиче Гебехарт.
Важно је, додаје, да и кувари и конобари имају користи од тога. Дијелом прикупљених средстава могло би се, предлаже НГГ, помоћи у хуманитарне сврхе - на примјер организацији „Хљеб за свијет“.
Проблем је стваран: ако ресторан седмично изгуби неколико стотина евра на храни која се баца, то штети и околини и пословању. Према ријечима представника синдиката, тај новац би се могао много паметније уложити - у више радника или веће плате.
Према писању Ruhr Nachrichten, ресторан „Лахуху“ у дортмундској четврти Унионфиртел већ проводи ову праксу - наплаћују 3 евра по 100 грама хране која остане на тањиру. Гости су о тој политици унапријед обавијештени путем обавјештења постављених у ресторану. Циљ је активно смањити бацање хране.
Бројке јасно говоре: према подацима њемачког Савезног министарства за пољопривреду и прехрану, годишње се у Њемачкој баци 10,8 милиона тона хране. Угоститељски сектор - укључујући ресторане - одговоран је за око 18 одсто, односно 2 милиона тона.
Директор НГГ-а сматра казне корисним подстицајем за размишљање. Храна попут меса, рибе, воћа и поврћа вриједна је и резултат је уложеног труда многих људи. Вријеме је, закључује он, да се и током посјета ресторанима почне више цијенити оно што једемо.
Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu