Sicilija

Ponovo eruptirao vulkan Еtna, oblak se širi prema gradu

  • Izvor: Telegraf
  • 04.08.2024. 18:01

Čuveni vulkan Еtna na Siciliji ponovo je eruptirao i počeo da izbacuje lavu.

Pojačane aktivnosti ovog vulkana trajale su posljednje dvije nedjelje, a od danas je počeo da izbacuje lavu, ali i oblak pepela koji dostiže visinu od nekoliko kilometara.

Početna aktivnost prije oko dvije nedjelje bila je prilično blaga i stabilna tokom većine tog vremena.

Od juče je primijećeno postepeno povećanje, koje je eskaliralo danas popodne, počevši od oko 14.20 po lokalnom vremenu, praćeno naglo rastućim signalom tremora, što je tipično za Еtnu.

Visina oblaka pepela je prema posljednjim izvještajima vulkanskog opservatorijuma INGV Katanija procijenjena na oko 4500 metara nadmorske visine, iako se čini da je to potcijenjeno.

Oblak se širi u pravcu jugoistoka, tj. prema regionalnom glavnom gradu Kataniji.

Takođe je prijavljeno padanje pepela na nekoliko naseljenih područja u jugoistočnom dijelu Еtne, pa sve do Katanije.

Vulkanski tremor (koji se tumači kao proporcionalan brzini uspinjanja magme) dostigao je maksimum u 16.30 po lokalnom vremenu, zatim je brzo pao na prosječne vrijednosti, ali je ponovo porastao u 17.00 kada je počela druga faza izbacivanja lave.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    ' Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.