Одраз духовне дисциплине

Ова храна се налази на посној трпези светогорских монаха

  • Извор: Жена Блиц
  • 01.12.2024. 14:54

Исхрана светогорских монаха одраз је вјековне традиције и духовне дисциплине. Њихов начин припреме хране прожет је одређеним правилима, али и практичним потребама заједнице која живи у изолацији, посвећена молитви и скромном животу.

На Светој Гори храна није само потреба тијела већ и духовна вјежба која учвршћује пост, молитву и покајање.

Принципи исхране на Светој Гори

Основни принципи исхране светогорских монаха базирају се на једноставности, умјерености и сезонским намирницама. Јела су једноставна, без прекомјерних зачина и сложених техника припреме. Циљ није задовољавање чула већ одржавање тијела здравим и спремним за духовне подвиге.

Намирнице које се користе углавном су биљног поријекла, а све се припрема са дубоким поштовањем према Божјим даровима природе. Протеинске потребе задовољавају се махунаркама попут пасуља, леблебија и сочива, док су маслине, маслиново уље, поврће и житарице основа свакодневне трпезе.

Исхрана током поста

Пост је кључни дио православне духовне праксе, а на Светој Гори је строго регулисан. Током великих постова (Божићног, Великог и Успенског), монаси избјегавају млијечне производе, јаја и рибу. Риба се дозвољава само на одређене празнике током поста. У дане строгог поста, чак се избјегава и употреба уља, а оброци се припремају само на води.

Трпеза је тада додатно огољена, сведена на поврће, махунарке и хљеб, док се посебан нагласак ставља на молитву и уздржање. Монаси често једу једном или два пута дневно, у зависности од правила манастира и доба године. Количине хране су мале, како би се избјегло преједање које омета духовни мир.

Посна трпеза према светогорском кувару

Светогорски кувари, који су данас доступни у облику књига, откривају многе рецепте за припрему посних јела. Нека од најпознатијих укључују:

Чорбе од поврћа и махунарки: Пасуљ на води, чорба од сочива с белим луком или парадајзом, кувана зељева чорба

Поховани патлиџани и тиквице: Пржени на води или печени у рерни без уља

Хљеб и пите: Хљеб се често прави ручно, а пите попут зељанице или пита с празилуком се праве без млијека и јаја.

Маринирано поврће и маслине: Маслине су незаобилазан дио сваког оброка, уз сезонске салате и кисело поврће

Слаткиши без уља: У посту се праве колачи од сувог воћа, меда и ораха.

Светогорски кувари доносе не само рецепте већ и филозофију спремања хране. Припрема оброка на Светој Гори доживљава се као чин служења и молитве. Сваки залогај прожет је захвалношћу и свјесношћу о Божјој милости.

Порука посне трпезе

Исхрана светогорских монаха подсјећа на значај умјерености и духовне повезаности са свакодневним животом. Посна трпеза није само дијететски режим, већ начин да се дух и тијело ускладе с Божанским. Једноставност, поштовање према природи и уздржање од прекомјерности поруке су које могу инспирисати свакога, без обзира на личне прехрамбене навике.

Ако бисте жељели да унесете дио ове традиције у сопствени живот, светогорски кувари нуде једноставне, здраве и духовно обогаћујуће рецепте који нас приближавају старим, али безвременим вриједностима.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Филм (12+)

    ''Филм (12+)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм