Duško Valentić

Preminuo hrvatski glumac

  • Izvor: 24sata.hr
  • 09.06.2024. 13:44

Glumac Duško Valentić preminuo je u 75. godini. Pokojnog hrvatskog glumca proslavila je uloga Papundeka u seriji „Velo misto“, a iza sebe je imao više od 50 filmskih i televizijskih uloga, dok je u matičnom kazalištu Gavela preskočio stotku.

Glumac Duško Valentić preminuo je u 75. godini. Pokojnog jugoslovenskog i hrvatskog glumca proslavila je uloga Papundeka u seriji „Velo misto“, a iza sebe je imao više od 50 filmskih i televizijskih uloga, dok je u matičnom kazalištu Gavela preskočio stotku.

Dvaput je pao razred u zagrebačkoj VII. gimnaziji, te dok još nije položio maturu upisao je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Prvi put se pred kamerom pojavio u igranom filmu „Imam dvije mame i dva tate“. Dobio je malu ulogu, hipija, koju je s oduševljenjem prihvatio. 

S 27 godina doživio je kliničku smrt. Tokom služenja vojske u šest mjeseci imao je tri upale pluća i tijelo mu je bilo 'prekrcano' penicilinima. 

„Sjećam se svega, te se situacije ne zaboravljaju. Tunel, svjetlo, sve što piše u knjigama - istina je“, rekao je Valentić jednom prilikom.

Valentić se rodio u Pančevu u januaru 1950. godine U Zagreb se preselio kada je imao sedam godina.

Publici je poznat po ulozi Papundeka u "Velom Mistu", te drugim ulogama u Gaveli i Teatru ITD, među kojima je: Еrih u "Bečkim šumama", Sebastian "Na tri kralja", Robespjer u "Dantonovoj smrti", Knez Miškin u "Idiotu", Grga Čokolin u "Zlatarevom zlatu", Grošičar u "Careva Kraljevna", i desetine drugih. Osim bogate karijere u pozorištu, Valentić je ostvario i zavidne uloge u filmovima i televizijskim serijama poput one u seriji  "Kuda idu divlje svinje" (1971.). Zatim slijedi Galićev film "Tomo Bakran" (1978.), i nakon toga "Novinar" (1979.), uloga Lojzeka u "Horvatovom izboru"...


(Foto: HRT/Skrinšot)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: