Belgijska strip franšiza

Šta je prava istina: Internetom kruži priča o tome kako su zapravo nastali "Štrumpfovi"

  • Izvor: Agencije
  • 19.10.2024. 14:04

Bilo je to 23. oktobra 1958. - prije 66 godina - kada je svijet prvi put upoznao Štrumpfove, mala plava stvorenja iz belgijske strip franšize koja su postala svjetski poznata.

Štrumpfovi su se prvi put pojavili u stripu belgijskog umjetnika Pjera Kulifora, poznatog kao Pejo, a od tada su se proširili na filmove, televizijske emisije, video igre i još mnogo toga. Poznati po svojoj simpatičnosti, zabavi i prijateljskom duhu, rijetko kada su se povezivali s političkim motivima ili stavovima. Ipak, kontroverzne glasine da Štrumpfovi imaju komunističke ili anti-semitske konotacije traju već oko deceniju.

Еvo šta treba da znate o tome kako je ta teorija zavjere nastala.

Zaplijenjeni dječiji kompleti sa “Štrumfovima”

Teorija zavjere da Štrumpfovi predstavljaju nešto više od nevinih, prijateljskih stvorenja stekla je mnogo popularnosti zahvaljujući videu na Jutjubu iz 2008. godine koji je objavio korisnik Еvan Topham, uprkos tome što sam video naglašava da se ne treba shvatati preozbiljno.

Brutalna ''ajvar prevara'': Kupio paprike pa se šokirao kada je došao kući

Brutalna ''ajvar prevara'': Kupio paprike pa se šokirao kada je došao kući

Video sumira ideje koje su već neko vrijeme kružile internetom o tome kako Štrumpfovi predstavljaju komunističke vrijednosti.

Ukazuje na sličnosti između idealnog komunističkog društva i društva Štrumpfova: oni su samodovoljni u vođenju svoje zajednice, funkcionišu bez novca u kolektivističkom društvu, svaki Štrumpf radi za dobro svih, a njihov vođa - koji donekle podsjeća na Karla Marksa - voli crvenu boju.

Gargamel, predstavnik kapitalizma?

Topham napominje da je zli lik Štrumpfova, pohlepni i nemilosrdni Gargamel, predstavnik kapitalizma.

Amazon i Temu prodaju proizvode opasne za bebe?

Amazon i Temu prodaju proizvode opasne za bebe?

"Njegova jedina briga je lično zadovoljstvo. On je ono što se dešava kada pojedinac postane važniji od društva u kojem živi“, kaže Еvan.

Ovako je to ukratko prenijeto u Fejsbuk grupi “Planeta zanimljivosti”:

"Štrumpfovi žive zajednički život bez novca. Veliki Štrumf podsjeća na Karla Marksa i nosi crveni kapu. Svako u selu Štrumpfova radi svoj posao i svi nose istu odjeću. Neprijatelj Štrumpfova, Gargamel, nosi svešteničku odoru i simbolizuje religiju. Gargamel voli zlato i novac (kapitalizam) i ima poriv da ih jede (misionar). Novac se ne koristi, ali svako dobija ono što mu treba besplatno. Polja jagoda pripadaju svima. Štrumpfovi, na engleskom jeziku, pišu se se kao "Smurfs” što je skraćenica za “Socijalistički muškarci pod crvenom zastavom” (Socijalisti koji žive pod crvenom zastavom). Štrumpfovi su stvoreni protiv američkog kapitalizma i dugo su bili zabranjeni u Americi.“

“Štrumpfovi” nemaju nikakve veze s politikom

Međutim, što se tiče porodice Pjera Kulifora, Štrumpfovi nemaju nikakve veze s politikom - i, zapravo je Pejo bio potpuno nezainteresovan za tu temu.

U Srpskoj prošle godine rođeno više djece: Еvo gdje bilježimo pozitivan prirodni priraštaj

U Srpskoj prošle godine rođeno više djece: Еvo gdje bilježimo pozitivan prirodni priraštaj

Sin Pjera Kulifora, Tjeri Kulifor, koji je preuzeo Štrumpfove nakon Pejove smrti 1992. godine, ponovio je da njegov otac nije imao interesa za politiku 2011. i kritikovao je sve one koji su njegovo stvaralaštvo povezivali sa politikom.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Ćirilica

    'Kroz uzbudljiv, dinamičan i nepredvidiv razgovor sa različitom paletom gostiju - od stručnjaka i renomiranih teoretičara, političara i funkcionera, umjetnika do estradnih ličnosti otkriva informacije koje ne objavljuju ni najskandalozniji tabloidi.

  • 16:00 Biznis klub (R)

    ' Biznis klub (R)

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Odmetnica (12+) (R)

    Odmetnica (12+) (R)

  • 17:50 Revolucije 1917 (R)

    Revolucije 1917 (R)

  • 18:20 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.