Izvor:
Krstarica
22.06.2025
20:05
Da li ste jedna od onih osoba koje se ušunjaju u kuhinju usred noći po „samo jednu kuglu“ sladoleda, samo da biste na kraju ispraznili praznu kutiju? Onda imamo vijesti koje će vas staviti na ivicu vašeg zaleđenog svijeta: vjerovatno pogrešno čuvate svoj omiljeni sladoled.
Сладолед је кулинарски драгуљ тренутка. Најбољи је одмах након отварања, када је кремаст, гладак и топи се у устима као… па, сладолед. Али онда долази та класична грешка – вратите поклопац, ставите кутију у замрзивач и неколико дана касније очекује вас ледена трагедија. Прљави кристали, чудан укус, текстура попут пијеска у кафи. Добродошли у пакао „замрзавања“.
Замрзавање није неки нови ТикТок тренд, већ стари познаник свих заборавних љубитеља сладоледа. То је феномен гдје влага у сладоледу испарава, а затим се поново замрзава у облику ледених кристала. Сладолед постаје сув, без укуса и заправо – увредљиво тужан.
Али постоји трик који ће спасити ваш сладолед:
Не, то није гурманска акробација. Када сладолед почне мало да се топи након заустављања испред замрзивача, то се обично дешава на врху. А када га вратите у замрзивач, овај „меки дио“ се смрзава у ружне кристале леда. Ако окренете кутију наопачке, отопљени дио се прелива у поклопац и тамо се смрзава, даље од кремастог центра. Магија!
Бонус информација: Овај трик функционише и са природним путером од кикирикија. Ако сте баш авантуристички настројени – пробајте.
Сваки пут када оставите сладолед на собној температури, он се топи. Више топлоте, више влаге, више опекотина од замрзивача. Зато себи послужите своју порцију (да, једна куглица није порција) и одмах вратите кутију у замрзивач. Сладолед није друштвени догађај – брзо горе, брзо доле.
Ваш замрзивач треба да буде подешен на 0°F или -18°C. Све више ће вам изазвати проблеме. Мање хладноће = више топљења = више плача сваки пут када отворите кутију.
Пластична фолија или пергамент папир постављен директно на површину сладоледа (не само преко ивице посуде!) ствара заштитни слој који спречава испаравање влаге. Дакле, ако желите да ваш сладолед остане свјеж, умотајте га као поклон себи.
Домаћи сладолед је умјетност. А код умјетности, детаљи су важни. Користите најмању могућу посуду како би се сладолед брже замрзнуо – брзо замрзавање значи мање кристала и кремастију савршеност.
Сладолед је живот. Зато га чувајте као драгуљ.
Не дозволите да ваш сљедећи залогај сладоледа има укус леденог доба. Мало знања, неколико трикова и воила – ваш замрзивач се може претворити у храм замрзнуте среће.
А сада, брзо до замрзивача. И не заборавите: кутија иде – наопачке!
Najnovije
Najčitanije
20
24
20
16
20
16
20
12
20
10
Trenutno na programu
19:50
Vremenska prognoza
vremenska prognoza
19:52
Bez komentara
bez komentara
19:55
Marketing
marketing
20:00
Bingo, Lutrija Srbije
bingo
20:30
Aviondžije S01 EP 05
serijski program
21:00
Crna guja S01 EP 02
serijski program
21:35
Alo Alo S06 EP 04 (12+)
serijski program