Large banner

Da li jaja treba staviti u vodu odmah ili tek kada provri?

Izvor:

24sata.hr

10.09.2025

16:55

Komentari:

0
Да ли јаја треба ставити у воду одмах или тек када проври?
Foto: Pexels.com

U knjizi Meri, između ostalog, govori o metodama pripreme jaja i zašto ih smatra pogrešnim. Ona ističe da je izraz "kuvati jaja" zapravo netačan

Американка Мери Френсис Кенеди Фишер била је кулинарски експерт. Преминула је 1992. године, али њене књиге и савети и данас живе. Недавно је једна издавачка кућа поново објавила њен кувар "How to Cook a Wolf", који је оригинално представљена давне 1942. године.

Avion

Географија им није јача страна: Американке кренуле за Француску, па завршиле у Африци

У књизи Мери, између осталог, говори о методама припреме јаја и зашто их сматра погрешним. Она истиче да је израз "кувати јаја" заправо нетачан и да се тајна успешног поступка крије у чињеници да се јаја заправо не кувају.

Објашњава да, када убаците јаје у кипућу воду, жуманце остаје сирово док се беланце одмах скува. Циљ је да се сви делови јаја кувају једнако и истовремено.

Због тога нуди две опције за које сматра да дају најбоље резултате.

Ана Николић - 26082025

"Добро дошао у мој заборав" Ана Николић се снимала уз пјесму, па се обратила Ралету

Прва метода предлаже да јаје најпре прелијете хладном водом, а затим га ставите у кипућу воду. Оставите га на лаганој ватри колико желите, а Фишер напомиње да ће се на тај начин јаје скувати једнако брзо као када вода кључа, али ће бити боље припремљено.

Друга метода подразумева да у малој посуди уроните јаје у хладну воду коју потом брзо загрејете. Чим вода проври, јаје је готово и спремно за конзумацију. Ипак, признаје да постоји један недостатак – овим методама је нешто теже ољуштити јаје.

KETRIN-ZITA-DŽOUNS-100925

Славна глумица разбјеснила изјавом: Имаће 33 кад ја будем имала 70, то је у реду

Уз то, овим начинима припремљена јаја ће бити мека, што их чини идеалним за све који не воле тврдо кувана јаја.

(24сата.хр)

Podijeli:

Large banner