Izvor:
zadovoljna
04.07.2025
12:05
Često ćete na internetu pronaći savjet da voće i povrće prije upotrebe obavezno treba potopiti u vodu i sodu bikarbonu, ali u kombinaciji sa još jednim sastojkom koji pravi veliku razliku. Taj spoj vode, sode bikarbone i sirćeta navodno će sve štetne materije i pesticide izbaciti iz namirnica, pa će one biti bezbijedne za upotrebu.
У жељи да се хране здраво, многи не провјере има ли у одређеном савјету смисла, или је то само мит.
Међу онима који разбијају сличне митове је и Зоран Вујчић, редовни професор на Хемијском факултету у Београду.
Уз кћерку Сању, која је биохемичарка, он своја знања радо дијели и на друштвеним мрежама, а све у жељи да разбије заблуде у које многи вјерују.
Ево каже професор Вујчић на питање – треба ли воће и поврће потопити у раствор соде бикарбоне и воде прије употребе?
„Тиме може да се уклони киселина, које на воћу и поврћу нема. Маните се тих митова. Сода бикарбона је добра само за вишак киселине.“
Још један мит у вези са содом бикарбоном је и онај да је сода која се продаје без алуминијума – „здравија“.
„Сода бикарбона нема алуминијум, без алуминијума је. То је маркетиншки трик за наплаћивање незнања хемије“, каже Сања Вујчић.
А професор Зоран Вујчић истиче да ни потапање у мјешавину воде, сирћета и соде бикарбоне не уклања којекакве штетне материје са површине воћа и поврћа.
„Заштита је у воскастом материјалу ког вода не кваси. Уз то, описани поступак је чиста глупост.“
Професор додаје да потапање уклања блато и прљавштину коју носи киша.
„Ако је воће уз земљу или пало, прање се свакако препоручује. Ако се брзо квари, боље га је не квасити. Све је одавно познато, осим када се не поштује каренца. Тада ништа не помаже у уклањању отрова којима је поврће или воће прскано.“
Професор такође додаје да више вјерује у храну која није декларисана као органска.
„Органска користи пестициде и третмане који нису толико познати и анализирани. Све је у вјеровању сертификованим тијелима. Сјећам се да су хрватске инспекције нахватале добављача који је ноћу утоваривао робу од сељака. Ујутро би постајала органска. Узгред, каква органска са ваздухом који се данас дише?“, закључује професор.
Najnovije
Najčitanije
20
16
20
16
20
12
20
10
20
04
Trenutno na programu
19:50
Vremenska prognoza
vremenska prognoza
19:52
Bez komentara
bez komentara
19:55
Marketing
marketing
20:00
Bingo, Lutrija Srbije
bingo
20:30
Aviondžije S01 EP 05
serijski program
21:00
Crna guja S01 EP 02
serijski program
21:35
Alo Alo S06 EP 04 (12+)
serijski program