Izvor:
Krstarica
20.02.2024
14:08
Komentari:
0Crni luk je namirnica koja se često dodaje u jela. Nijedno kuvano jelo, priprema mesa ili salata ne može da se zamisli bez crnog luka. Često ga ljudi jedu i sirovog.
Ипак, иако ово поврће јелу даје посебан шмек и препознатљиву арому, он има и своје мане. Сјецкање црног лука често изазива сузе у очима, а сем тога дешава се да се приликом кувања усмрди цијела кућа.
Ниједној домаћици се ово не допада, поготово што црни лук може да се „увуче“ се у гардеробу и косу, а понекад није једноставно излуфтирати, нарочито када је напољу хладно.
Ово се дешава јер се приликом загријавања лука ослобађа сумпор који, као што је свима добро познато, и те како има јак и нимало пријатан мирис. Како бисте избјегли непријатне мирисе који се шире кухињом, потребно је да додате један састојак који скоро свака домаћица већ има.
У питању је сода бикарбона.
Приликом пржења црног лука, обавезно у тигањ или шерпу додајте и равну кашичицу соде бикарбоне. Ако користите више од 1/2 кг црног лука, додајте пуну кашику соде бикарбоне и динстајте као и обично.
Сода бикарбона не рјешава само непријатан мирис, већ ће се црни лук захваљајући њој згуснити, па ћете га лакше сварити. Такође, ако јело које припремате са динстаним луком захтјева и додавање запршке, слободно изоставите тај дио, јер сода бикарбона даје потребну густину.
Najnovije
Najčitanije
22
42
22
37
22
31
22
19
22
04
Trenutno na programu