Dok dinstate crni luk, dodajte mu jednu namirnicu i spriječite neprijatne mirise

Izvor:

Krstarica

20.02.2024

14:08

Komentari:

0

Crni luk je namirnica koja se često dodaje u jela. Nijedno kuvano jelo, priprema mesa ili salata ne može da se zamisli bez crnog luka. Često ga ljudi jedu i sirovog.

Ипак, иако ово поврће јелу даје посебан шмек и препознатљиву арому, он има и своје мане. Сјецкање црног лука често изазива сузе у очима, а сем тога дешава се да се приликом кувања усмрди цијела кућа.

Ниједној домаћици се ово не допада, поготово што црни лук може да се „увуче“ се у гардеробу и косу, а понекад није једноставно излуфтирати, нарочито када је напољу хладно.

Зашто се јављају непријатни мириси?

Ово се дешава јер се приликом загријавања лука ослобађа сумпор који, као што је свима добро познато, и те како има јак и нимало пријатан мирис. Како бисте избјегли непријатне мирисе који се шире кухињом, потребно је да додате један састојак који скоро свака домаћица већ има.

У питању је сода бикарбона.

Приликом пржења црног лука, обавезно у тигањ или шерпу додајте и равну кашичицу соде бикарбоне. Ако користите више од 1/2 кг црног лука, додајте пуну кашику соде бикарбоне и динстајте као и обично.

Сода бикарбона не рјешава само непријатан мирис, већ ће се црни лук захваљајући њој згуснити, па ћете га лакше сварити. Такође, ако јело које припремате са динстаним луком захтјева и додавање запршке, слободно изоставите тај дио, јер сода бикарбона даје потребну густину.

Podijeli:

Large banner