Izvor:
Krstarica
05.11.2024
17:32
Komentari:
0Pirinač se za razliku od ostalih žitarica jednostavnije priprema, a njegov skrob se lakše vari i rezultati su bolji. Ali baš kao i ostale žitarice on ima jednu ključnu manu. I nije baš dobar za vas. Podstiče gojenje i povećava rizik od dijabetesa tipa 2.
Посебно је штетан бијели пиринач. Шољица има 200 калорија и то углавном "празних“, односно чисти скроб без много других храњивих ствари. Научници су доказали како једним једноставним триком можете да преполовите калоријску вриједност и да му додате друга храњива својства.
"Кували смо пиринач као и обично, једино смо у проврелу воду, прије него што смо ставили пиринач додали кокосово уље, око три одсто тежине у односу на пиринач. Након што је био готов, оставили смо је у фрижидеру око 12 сати“, објаснио је доктор Судер Џејмс.
Кувањем скроба у пиринчу постаје изразито лако варљиво, па га организам лако претвара у шећер, па га гликоген складишти као масти. Пржење или други начини припреме пиринча, међутим не мијењају скроб и остаје теже варљив.
"Додавањем липида (у овом случају кокосовог уља, али и друге масноће служе сврси) драстично смањујете удио лако варљивог скроба“, објашњава др Пуспараја Тавараја.
Додаје како уље реагује са скробом и мијења његову структуру.
"Хлађење помаже да се учврсти скроб у његовом ‘тежем’ облику, па пиринач постаје мање калоричан и након што га поново загријете“ додаје Тавараја.
Najnovije
Najčitanije
21
57
21
34
21
25
21
20
21
17
Trenutno na programu