Izvor:
Kliks
07.09.2025
08:47
Ako ste ljubitelji pita, onda svakako isprobajte ovu seosku lisnatu pitu sa sirom. Riječ je mekanoj, prozračnoj i ukusnoj piti koja će se jednako svidjeti svim ukućanima.
Састојци:
30 грама свјежег или осам грама сухог квасца
једна кашика шећера
једна кашика брашна
200 милилитара млијека
200 милилитара воде
50 милилитара уља
Свијет
Гори једна од највећих руских рафинерија
700 грама меког брашна
једна кашика соли
500 грама било којег сира
125 маслаца или маргарина
100 милилитара уља
један жумањак
једна кашика млијека
Припрема:
Најприје је потребно активирати квасац. У посуду додајте квасац, кашику шећера и кашику брашна. Залијте топлим млијеком, лагано промијешајте и оставите неких 10 минута.
Када се квасац дигне, узмите већу посуду и додајте брашно. Након тога додајте активирани квасац, воду, 30 милилитара уља и замијесите тијесто. Након тога, тијесто прелијте с још 20 милилитара уља и оставите да расте неких 60 минута.
Послије тога, тијесто је потребно премијесити и подијелити на четири једнака дијела. Сваки дио потом обликујте у тање јуфке и оставите их неких пет минута "да одморе".
За то вријеме, отопите маслац и додајте му уље. Сир, ако није довољно слан, посолите.
Сваку јуфку развијте у круг. Узмите једну јуфку и развијте колико је могуће, премажите је уљем и поредајте сир тако да средина остане празна. Преко тога, ставите другу јуфку па додајте уље и сир. Поновите поступак и остатком тијеста, само што код посљедње јуфке сир ставите у средину.
Горњи слој тијеста преклопите попут писма. Прво горњу и доњу страну, па лијеву и десну. Остатком уља премажите све сухе дијелове тијеста. Исто поновите и са преосталим дијеловима тијеста односно сложите један на други док не добијете облик.
Питу пребаците у тепсију и лагано притисните рукама како бисте тијесто додатно развукли и оставите 20 минута "да одмори". Затим је рукама лагано развлачите према ивицама тепсије. Премажите је умућеним жумањком с мало млијека па пеците у загријаној рерни на 200 степени неких 30 минута односно док не порумени.
(кликс)
Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu