Izvor:
Srpskainfo
16.04.2025
18:15
Vaskrs je na vratima, a mnogi se odlučuju da za ovaj praznik trpezu obogate sočnom plećkom. Bilo da je vaš izbor jagnjetina ili prasetina, imajte na umu da je kupovina dobrog komada mesa pola posla.
Иако се ово чини као лак задатак, многи падају баш на њему, купе оно што им прво западне за око и не провјере најважније ствари.
Ево како да не погријешите када бирате јагњећу плећку за Васкрс:
Боја меса - Бирајте месо свијетло розе боје, с бијелом масноћом. Ако је масноћа жућкаста, месо је вјероватно од старије животиње - тврђе је и захтијева дужу припрему.
Мирис - Свјежа плећка нема јак мирис. Ако осјетите ишта налик киселкастом или “овчијем” мирису, одустаните.
Чврстина - Прстом притисните месо. Ако се брзо врати у првобитни облик, свјеже је. Ако остане удубљење, боље да не ризикујете.
Величина није све - Већа плећка не значи боља. Идеална је она између 1,5 и 2,5 килограма - таман за сочну, меку средину и хрскаву корицу.
Купујте код провјереног месара - Уочи празника многи нуде “домаће” месо, али не значи да је свјеже и квалитетно. Распитајте се, провјерите поријекло и - не насиједајте на “акције”.
За најбољи резултат, маринирајте месо бар 12 сати прије печења, у мјешавини бијелог лука, маслиновог уља, рузмарина, лимуна и мало сенфа. А онда - полако пеците, поливајте, сачекајте да замирише цијела кућа.
Najnovije
Najčitanije
22
59
22
48
22
46
22
33
22
12
Trenutno na programu
0:30
Centar dana (R)
infotejnment
2:00
Narod priča (R)
reportažna emisija
2:30
Autošop magazin (R)
sportski program
3:00
U miks zoni (R)
sportski program