Large banner

Evo kako da se riješite neprijatnog zadaha od bijelog luka

Izvor:

Krstarica

05.08.2024

09:12

Komentari:

0
Ево како да се ријешите непријатног задаха од бијелог лука

Razlog zašto se jak miris bijelog luka zadržava tako dugo nakon jela je taj što se jedinjenja sumpora iz bijelog luka oslobađaju u krvotok tokom varenja hrane.

Зато освјежавајуће водице за испирање уста неће помоћи када покушавате да закамуфлирате препознатљив мирис бијелог лука.

Али нека храна хоће. Истраживачи тврде да јабуке, зелену салату, цикорију, целер, кромпир, першун, менту, босиљак или печурке треба јести са бијелим луком или послије једења бијелог лука, јер ове намирнице садрже феноле, једињења која ће реаговати у хемијској реакцији са сумпором из бијелог лука итд. и неутралисати јак мирис.

То су доказали масеним спектрометром, уређајем који анализира молекуле на основу њихове масе, а након конзумирања поменутих намирница ниво сумпора је био знатно нижи у даху добровољаца.

Највише фенола има у менти, али је научнике изненадило и како лист зелене салате, који има знатно мање фенола, ефикасно потискује мирис бијелог лука.

Podijeli:

Large banner