28.08.2025
12:02
Komentari:
0Svaka ostava je uvijek dobro snabdevena različitim vrstama testenina koje mogu poslužiti kao osnova za brzi obrok - fetučine za kremaste sosove, makarone za klasične „mak end sir“ i mnoge druge oblike.
У кухињи сваке домаћице наћи ћете тестенину свих облика и величина, али један облик је омражен из врло једноставног разлога, пише The Kitchn , а то је тестенина у облику лука, познатија као фарфале.
Зашто избјегавати тjестенину у облику машница?
Машне су слатког и забавног облика, али проблем лежи у самој сржи овог облика. Средишњи дио, који је компримован да би се формирала машна, знатно је дебљи од остатка тјестенине. То значи да је готово немогуће равномерно скувати.
Када су танке, наборане ивице савршено скуване „ал денте“, средина је и даље сирова, тврда и гумена. Ако је кувате довољно дуго да средина омекша, остатак тјестенине ће се претворити у прекувану, љепљиву масу. Једноставно речено, овај облик није дизајниран за равномерно кување.
Хроника
Превара са некретнинама шокирала регион: Купци оштећени за 270.000 евра
Стога је можда боље изабрати други облик тјестенине - срећом, избор је заиста широк.
Коју пасту одабрати?
За кремасте, глатке сосове, бирајте тјестенине попут шпагета и фетућина. С друге стране, сосови са месом се одлично слажу са облицима попут орекијете или пене, јер се комадићи меса и поврћа лијепо држе заједно у својим удубљењима. Кампанела, тестенина у облику звона са набраним ивицама, изгледа прелијепо у салатама.
Спирални фузили или ротини су савршени за песто од босиљка јер се сос лијепи за њихове наборе. За супе су идеални мали облици попут орза, пастина или фреголе, јер се лијепо кувају и дају јелу густину.
Избор тестенина је огроман, а на полицама продавница се стално појављују нови и занимљиви облици. Можда је вријеме да се сви окупимо и пензионишемо слатке, али непрактичне машне.
Najnovije
Najčitanije
23
09
23
01
22
47
22
44
22
23
Trenutno na programu