Izvor:
Krstarica
15.06.2024
04:00

Tikvice su izuzetno fleksibilno povrće koje se može pripremiti na 101 način. Najčešće ih pečemo, pohujemo i dinstamo.
Možemo ih koristiti i kao podlogu za picu, dodati ih u slatki hljeb ili ih jesti potpuno sirove u salatama.
Iako su tikvice popularno povrće u toplijem dijelu godine, to ne znači da ljudi znaju kako da ih pravilno pripreme. Ako želite da izbjegnete da budu ljigave, gnjecave i mlohave, nemojte praviti ove dvije najveće greške, savjetuje Punkufer.
Neke namirnice poput čvršćih komada mesa ili luka vole laganu i sporu toplotnu obradu. Tikvice su njihova sušta suprotnost. Biće najukusnije ako ih izložite kratkoj toplotnoj obradi na visokoj temperaturi.
Zbog visokog sadržaja vode u tikvicama, ovo povrće ne voli laganu toplotnu obradu. Ako se kuvaju na niskoj temperaturi, ispustiće vodu i postati gnjecave i bezukusne. Na jakoj vatri, pak, dobiće lijepu karamelizovanu površinu, dok će unutrašnjost ostati kompaktna i „mesnata“.
Nemojte se plašiti da ih stavite na roštilj – odličan su prilog uz jela od mesa i ribe, a od njih možete napraviti i ukusne ražnjiće od povrća.
Nema ništa gore od prekuvanog povrća. Ne stavljajte tikvice u supe, čorbe i čorbe zajedno sa mesom i krompirom – umesto toga dodajte ih neposredno pred kraj termičke obrade i tako garantujte njihovu savršenu teksturu.
Tikvice su jedno od onih povrća koje za samo nekoliko minuta prelazi iz nedovoljno kuvanog u prekuvano. Zato je dobro paziti kada ih kuvate ili pečete na šporetu i u rerni.
Nema previše jela koja možete napraviti od prekuvanih tikvica – na kraju možete izgnječiti tikvice i napraviti pire i gustu supu ili sos.
Kuvari preporučuju da uvijek isječete tikvice na veće komade kako biste izbjegli pretjeranu toplotnu obradu.
Najnovije
Najčitanije
22
00
21
54
21
51
21
47
21
44
Trenutno na programu