30.08.2025
15:51
Komentari:
0
Kada se priprema zimnica, svi ulažemo trud da sve bude ukusno i dobro spremljeno. Ali, koliko puta vam se desilo da otvorite teglu ajvara ili džema i na površini ugledate buđ? To umije da pokvari i volju i trud.
Naše bake su znale male, ali zlata vrijedne trikove da sačuvaju zimnicu zdravom i bezbjednom mesecima.
Buđ se najčešće javlja zbog viška vlage, nedovoljno pasterizacije ili ako poklopci i tegle nisu dobro sterilisani. Čak i mala količina vazduha u tegli može da bude "pozivnica" za kvarenje.

Košarka
Oglasio se KSS o Bogdanoviću: Ne igra!
Bake su imale jednostavno rješenje – kada napune i zatvore tegle, preko zimnice su sipale tanak sloj vrelog ulja ili posipale malo konzervansa (salicila).
Ulje stvara zaštitni sloj koji sprječava dodir zimnice sa vazduhom, dok salicil zaustavlja razvoj mikroorganizama. Zahvaljujući tome, ajvar i džem su mogli da stoje čitave zime bez trunke buđi.

Društvo
Otac Predrag Popović o "maminim sinovima" i današnjim svekrvama
Osim tog trika, bake nikada nisu preskakale sterilizaciju. Tegle i poklopce obavezno su prale, zatim su ih zagrevale u rerni ili prelile vrelom vodom, a tek onda punile. Tako su znale da će zimnica ostati bezbjedna i trajna.

Region
Penzioneri se otrovali pekmezom i završili u bolnici
Ako ne želite da koristite konzervans, dovoljno je da stavite tanak sloj ulja ili džem pospete tankim slojem kristal šećera prije zatvaranja. Moderniji način je i pasterizacija tegli u rerni ili velikom loncu sa vodom – toplota dodatno uništava bakterije i gljivice.
Sitnica poput sloja ulja ili malo dodatne pažnje može da učini veliku razliku – baš kao što su to znale naše bake. Tako će vaš ajvar i džem ostati mirisni i ukusni do samog proljeća, prenosi B92.
Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu