Large banner

Može li soda bikarbona zaista zamijeniti prašak za pecivo

Izvor:

Kliks

16.11.2023

22:55

Komentari:
Може ли сода бикарбона заиста замијенити прашак за пециво

Pojedini ljudi vjeruju da su prašak za pecivo i soda bikarbona zapravo ista stvar i često ih upotrebljavaju prilikom pripreme jela.

Ипак, сода бикарбона и прашак за пециво су различити по хемијском саставу и не могу једно друго да замијене.

Сода бикарбона

Сода бикарбона често се користи за чишћење, али и за кување.

Она је заправо базни минерал који у комбинацији са нечим киселим ствара угљен-диоксид, па се често налази у рецептима који укључују киселе састојке као што су јаворов сируп и лимунов сок.

Прашак за пециво

Са друге стране, прашак за пециво је комбинација соде и винске киселине, а да би се активирао, потребна му је само течност.

Није га потребно мијешати с киселим намирницама јер већ садржи киселину. Користи се за повећање волумена и текстуру печених намирница.


Звезда у европском врху по једном параметру

Звезда у европском врху по једном параметру

Сода бикарбона ставља се искључиво у рецепте који садрже већу количину неке киселине, а прашак за пециво то не захтијева.

Треба имати на уму да, када печете колаче и користите соду бикарбону, треба да додате неки кисели састојак како бисте је активирали, преноси "Кликс".

Podijeli:

Large banner
Small banner
  • Najnovije

  • Najčitanije

Small banner

Trenutno na programu

19:50

Vremenska prognoza

vremenska prognoza

19:52

Bez komentara

bez komentara

19:55

Marketing

marketing

20:00

Bingo, Lutrija Srbije

bingo

20:30

Aviondžije S01 EP 05

serijski program

21:00

Crna guja S01 EP 02

serijski program

21:35

Alo Alo S06 EP 04 (12+)

serijski program

Small banner
Small banner