Izvor:
Krstarica
14.08.2025
12:29
Želite da vam paradajz rađa krupne, sočne plodove sve dok ne stignu prvi mrazevi? Ključ je u pravilnoj njezi i ciljanoj prihrani biljaka u avgustu, kada im posebno trebaju kalijum i fosfor za intenzivan razvoj plodova.
Многи баштовани престану да се брину о парадајзу оног тренутка кад се појаве први плодови, што је велика грешка. Управо на крају љета биљке захтијевају додатну подршку како би наставиле да цвјетају и стварају плодове, чак и када остало поврће посустане.
Оставио жену са троје дјеце. побјегао са дадиљом
Састојци су потпуно органски и лако доступни:
-1 кашичица хељдиног брашна (или мљевене риже/зобених пахуљица)
-1 кашичица дрвеног пепела
-100 мл сурутке
-½ кашичице соде бикарбоне (по жељи)
Хељда је богата фосфором, калијумом и калцијумом, пепео неутрализује киселост тла и помаже апсорпцију минерала, а сурутка јача коријен и стимулише цвјетање. Сода бикарбона спречава гљивичне болести попут пепелнице.
Самељите хељду у фини прах и помијешајте са 300 мл топле воде. Додајте дрвени пепео и оставите смјесу да одстоји 24 сата.
Након одлежавања, проциједите течност и умијешајте 100 мл сурутке и соду бикарбону.
Разблажите све са 2 литра воде и добро промијешајте прије употребе.
Заливајте сваку биљку са око 300 мл припремљеног раствора сваких 10 дана. Усмјерите воду директно у коријен, избјегавајући лишће, како бисте постигли најбољи ефекат.
Обезбијеђено скоро 2 милиона КМ, исплата почиње већ данас
-Повећава род захваљујући калијуму и фосфору који стимулишу раст плодова
-Јача биљке и коријен, смањујући ризик од болести
-Еколошки је прихватљиво, без штетних хемикалија
-Продужава сезону плодоношења све до јесени
Додик: Оно што се дешава у Србији није случајно
Одржавајте равнотежу влаге у тлу редовним, али умјереним заливањем. Редовно уклањајте коров и орезујте доње листове како бисте омогућили бољу циркулацију ваздуха и свјетлости. Пратите биљке на знакове гљивичних обољења и реагујте одмах, јер превентивна њега доноси најбоље резултате.
Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu