Izvor:
Žena Blic
14.11.2024
14:35
Komentari:
0Da li ste spremni za slavu? U Srbiji, tradicija proslavljanja krsne slave je više od običaja - to je dan kada se porodica i prijatelji okupljaju oko bogato ukrašenog stola sa neizostavnim simbolima, a to su slavsko žito, slavski kolač i svijeća. Evo kako da pripremite savršeno žito koje će oduševiti vaše goste!
Крсна слава није само празник, већ и прилика да се његује породична традиција и очувају обичаји. Правилно припремљено славско жито је кључни дио славе, а ми вам доносимо рецепт са "три тајне" који ће ваше славско жито учинити незаборавним.
Почните са 500 г бијеле пшенице, коју треба добро опрати и оставити да одстоји преко ноћи. Након поновног прања, пшеница се кува неколико сати, а процес може убрзати експрес лонац. Када се охлади, пшеница се меље, али не превише ситно - то је прва тајна. Додајте шећер, орахе, ванилин шећер и мускатни орашчић, па све пажљиво сједините рукама - то су друга и трећа тајна. Тако припремљено славско жито је спремно за цркву и славски сто.
Како очувати традицију?
Прослава крсне славе је више од оброка, то је дан када се чувају и преносе вриједности на млађе генерације. Правилно припремање славских симбола као што је славско жито је један од начина да се очува ова лијепа традиција.
Уз овај рецепт и мало труда, ваше славско жито ће бити прича дана и савршен начин да поштујете традицију и уживате у окупљању са најдражима.
Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu