02.07.2025
11:06
Komentari:
0Tokom ljetnih vrućina, pravilno skladištenje jaja postaje ključno za očuvanje njihove svježine i sprečavanje mogućih trovanja hranom.
Стручњаци упозоравају да високе температуре могу убрзати кварење јаја, па их је важно чувати на одговарајућој температури како би остала сигурна за конзумацију.
Према савјетима стручњака за исхрану, свјежа јаја не би смјела остајати на собној температури дуже од два сата, док се у температурама изнад 32 степена тај временски оквир смањује на само један сат, преноси Радиосарајево.
Нутриционисти истичу да чување јаја у хладним условима током љетних мјесеци знатно смањује ризик од тровања храном, нарочито ако се не конзумирају одмах након куповине. Јаја би, идеално, требала бити складиштена на температури испод 20 степени како би се очувала њихова сигурност.
У продавницама су јаја често изложена на полицама ван фрижидера, али се тамо температура држи под контролом, што није случај у домаћинствима током врућих дана. Због тога је препоручљиво да се по доласку кући јаја одмах ставе у фрижидер.
Без обзира на то да ли волите пржена, поширана или кајгану, јаја су свакодневна намирница у многим домаћинствима. Али, како би се избјегли неугодни мириси, кварење или чак опасне бактерије попут салмонеле, током љетне сезоне чување у фрижидеру је најсигурнија опција.
Najnovije
Najčitanije
00
05
23
59
23
29
23
19
23
09
Trenutno na programu