Izvor:
Agencije
20.09.2024
15:37
Ne možete zamisliti zimu i zimnicu bez kiselog kupusa, a nije ni čudo kada se od njega prave razni specijaliteti koji su neizostavni na našim trpezama.
Осим што је веома укусан, кисели купус је изузетно здрав. Прави је извор витамина Ц и К, који идеално јачају имунитет током зимских дана. Вјерује се да конзумирање само 100 грама киселог купуса дневно смањује ризик од прехладе за два пута.
Ако желите да направите најљепши кисели купус, поред доброг избора састојака за припрему, веома је важно када га ставите да кисели. Препоручује се да је најбоље вријеме за кисељење купуса средина октобра.
Процес биоферментације у киселом купусу захтијева да температуре буду стабилне без превеликих осцилација, од 18 до 21 степен. Најбоље мјесто за чување купуса је у подруму, гдје нема превеликих температурних разлика, као што није случај ако га држите на балкону.
У оваквим временским условима купус се брзо и лако кисели, тако да не треба журити са припремом. Ферментација киселог купуса обично траје до четири недјеље, па ако се на овај процес одлучите крајем септембра, можете рачунати да ћете укусан кисели купус имати већ у октобру или почетком новембра, преноси Најжена.
Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu