Izvor:
RTS
09.03.2024
15:48
Na zelene pijace stiglo je rano povrće. Koja je njegova prednost u odnosu na zamrznuto, šta ne smije da se zamrzava, a šta da se jede bez termičke obrade i koliki je rok trajanja voća i povrća u našim zamrzivačima, otkrila je Sandra Milošević, nutricionistkinja.
– Не треба да се замрзава воће које у свом саставу у највећем дијелу има воду. Ту спадају лубеница, диња, па поврће као што су краставац, тиквица, зелена салата. То не би требало да се замрзава зато што се стварају кристали леда који нарушавају квалитет тих намирница и самим тим мијењају текстуру и укус намирница – рекла је нутриционисткиња и открила шта губимо замрзавањем намирница:
– У индустрији се спроводи то брзо замрзавање, тако да се хранљива вриједност свих намирница чува. Прије свега се чувају дијетна влакна која су нам неопходна и најважнија, такође и минерали. Оно што се губи, то су витамини, попут витамина Ц, док се витамини А и К мање губе јер су они при промјени температуре стабилнији - открила је Сандра Милошевић.
Према њеним ријечима, препорука је да се воће и поврће чувају у замрзивачу шест мјесеци до годину дана.
– Сада је популаризовано мишљење да треба да једемо сирово поврће, али треба да истакнемо да одређено поврће не би требало да једемо такво. Ту спадају кромпир, кељ, прокељ, блитва, спанаћ, карфиол и броколи. Оне треба да се термички обраде зато што садрже одређене струмогене супстанце које могу да ремете рад штитне жлијезде. То баш наглашавамо особама које имају поремећај штитне жлијезде – објаснила је нутриционисткиња, која је дала и савјет везан за одмрзавање меса и рибе.
– Месо и риба се правилно одмрзавају тако што се дужи низ сати остављају у фрижидеру. Увече извадите и већ у току дана можете да користите за припрему оброка - рекла је она.
Najnovije
Najčitanije
13
41
13
35
13
24
13
20
13
17
Trenutno na programu