Large banner

Pčelar otkrio kako prepoznati pravi med

22.08.2025

14:42

Komentari:

0
Пчелар открио како препознати прави мед
Foto: Pixabay

Stanko Rajić, predsjednik Beogradskog udruženja pčelara, upozorava da je pogrešno vjerovati da je kristalizovan med, često nazivan "ušećerenim", falsifikat.

У гостовању на Тан‌југу у емисији "Добро јутро", Рајић је објаснио како разликовати прави мед од лажног.

"Многи људи, када виде кристализован мед, одмах помисле да је фалсификат. То није тачно. Кристализација је природна карактеристика меда и не говори о његовом квалитету. На пример, багремов мед брзо пролази кроз желудац и може изазвати благу нелагодност због специфичне комбинације шећера. С друге стране, кристализовани мед, ако га држите у устима и лагано жваћете, омогућава бољу апсорпцију хранљивих материја – то је заправо најбољи начин да искористите све бенефите меда. Морамо стално понављати ово објашњење", истиче Рајић.

Рајић савјетује и практичан трик при куповини.

"Професор Зоран Станимировић каже да бирате теглу која вам се најмање допада. Ако је мед изузетно свијетао и бистар, то може бити знак сумњивог квалитета."

Он додаје да окретање тегле не открива квалитет меда – то показује само густину. Прави мед треба да има влагу испод 20 одсто, а разлика између 16 одсто и 19 одсто може бити значајна. Његов омиљени тип меда је сунцокретов.

Борба против фалсификата

Рајић истиче важност едукације грађана о локалном меду.

"У домаћем меду налазе се полен, ензими и пробиотске бактерије специфичне за ово подручје, што може смањити ризик од алергијских реакција. Стално треба да информишемо јавност о фалсификатима и њиховим последицама", каже он, преноси Ало.

Podijeli:

Large banner