28.08.2025
09:16
Komentari:
0Vrijeme je šljiva i pravi momenat za poslasticu od njih. Ako želite da pripremite brzu, jako ukusnu poslasticu, a da nije skupa, pita od šljiva je odličan izbor.
Пита од шљива, позната и као шљивопита, један је од оних мирисних колача који нас враћају у дјетињство.
Када се у кухињи рашири мирис цимета и печених шљива, знате да је вријеме за уживање.
Потребно вам је:
паковање лиснатог теста,
570 г шљива,
60 г шећера,
1/4 кашичице цимета,
ванилин шећер,
кашичица лимуновог сока,
кашичица нарендане корице наранџе (или лимуна),
кашичица густина,
јаје;
Друштво
БиХ пријете поплаве
Тијесто распрострите на папир за печење, па му одсеците ивице тако да добијете кружни облик. Загријте рерну на 180 степени.
Очистите шљиве од коштица и насијеците их на кришке. Помијешајте шљиве са шећером, циметом, лимуновим соком, корицом поморанџе и густином и добро промијешајте.
Ставите надјев у средину тијеста, око три цм од ивице. Пресавијте тијесто преко надјева, пратећи ивицу круга тако да лагано преклопите дио воћа.
Умутите јаје с мало воде и премажите ивице тијеста. Пеците око 30 минута. Послије печења, оставите питу да се охлади бар 20 минута прије послуживања како би се надјев стегао.
Послужите са сладоледом од ваниле.
(информер)
Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu