Large banner

Recept za najbolju zimnicu

Izvor:

Informer

04.09.2025

17:17

Komentari:
Зимница
Foto: Pixabay

Predstavljamo vam proveren recept za zimnicu od zelenog paradajza koji će vaše trpeze obogatiti neobičnim, a nezaboravnim ukusom.

Јесен је пред вратима, а са њом стиже и неизбежна дилема сваког домаћина, шта са зеленим, недозрелим плодовима парадајза који су остали на баштенским гранчицама?

Док су неки спремни да их одбаце, искусни гастрономи и заљубљеници у традиционалне укусе знају да је управо у њима скривена тајна једне од најукуснијих зимница.

Карло Акутис-04092025

''Божији инфлуенсер'' у недјељу постаје светац

Зимница од зеленог парадајза, често позната и као "кисели зелени парадајз", генерацијама је била цјењена због своје киселкасто-слатке ароме и хрскаве текстуре.

Одлично се слаже са месним јелима, печењима, али и као додатак сендвичима или једноставно као освјежавајућа салата. Главна предност овог рецепта је једноставност и доступност састојака, што га чини идеалним избором за све, без обзира на кулинарско искуство.

За припрему је потребно издвојити нешто више од сат времена, а резултат је вредан сваког минута.

Састојци:

Зелени парадајз - око 2 кг;

Шаргарепа - 500 г;

Бијели лук - 1 главица;

Першун - 1 веза;

Љуте папричице - по жељи, 1 до 2 комада;

Вода - 1,5 л;

Сирће (9 одсто) - 500 мл;

Со - 2 до 3 кашике;

Шећер - 4 до 5 кашика;

Црни бибер у зрну -1 кашика;

Ловоров лист - 2 до 3 комада;

Припрема:

Парадајз добро оперите и исеците на кришке или колутове. Уколико су плодови мањи, можете их оставити и цијеле. Шаргарепу ољуштите и исеците на колутове, а бијели лук на листиће. Папричице ситно насецкајте.

Слагање: У чисте и стерилисане тегле слажите ред зеленог парадајза, па ред мјешаног поврћа (шаргарепе, бијелог лука, першуна и љуте папричице). Понављајте поступак док не напуните тегле.

У већој шерпи помјешајте воду, сирће, со, шећер, бибер и ловоров лист. Ставите да прокључа и кувајте неколико минута док се со и шећер потпуно не растопе.

Бјорн Борг

Шок: Бјорн Борг има рак

Врућом маринадом прелијте садржај тегли до самог врха. Припазите да сви плодови буду потпуно потопљени.

Затворите тегле и пастеризујте их у рерни на 100 степени око 30 минута или у шерпи са водом. Након тога, оставите их да се полако охладе.

Нема сумње, зимница од зеленог парадајза је идеалан начин да сачувате укус љета и обогатите свој јеловник током хладних зимских дана. Искористите прилику, не бацајте парадајз и увјерите се сами у магију коју ова тегла скрива.

(информер)

Podijeli:

Large banner