28.08.2025
10:28
Komentari:
0Kako da jednostavno napravite domaći paradajz sos? Ovo je najzdravija i najjeftinija varijanta koju ćete naći. Rijetko ko ne voli domaći sos od paradajza koji su redovno spremale i kuvale naše mame i bake. Ipak, ono što je bitno napomenuti jeste da se on veoma lak za pripremu.
Једино што ће вам одузети мало више времена због дуготрајног кувања, али исплатиће вам се труд јер ће укус бити фантастичан.
Састојци:
3 кг парадајза,
2-3 кашике маслиновог уља,
1 велики лук,
3 чена бијелог лука, ситно нарендана,
со по укусу,
1-2 кашичице оригана,
7-8 листова босиљка,
30 мл лимуновог сока или сирћета;
Припрема:
Друштво
Колико су поскупјели уџбеници у Српској
За домаћи парадајз сос напуните велики лонац водом и пустите да прокључа. У међувремену припремите лед.
Исјеците парадајз и урежите плитко "x" на дну сваког парадајза. Парадајз бланширајте у кључалој води 30-60 секунди, а затим ставите у лед. Након тога ољуштите кожу са парадајза.
Исјецкајте га на коцкице и оставите са стране. У великој шерпи загрејте маслиново уље. Додајте сјецкани црни лук и пржите на лаганој ватри док не порумени, око 7-8 минута. Додајте бијели лук и пржите још 2 минута.
У шерпу додајте сјецкани парадајз и зачините сољу, ориганом и босиљком. Пустите да проври, смањите ватру и динстајте 60 до 90 минута (док скоро сва течност не испари и парадајз не добије густу конзистенцију попут џема).
Често мијешајте. На крају додајте сирц́е, промијешајте и угасите ватру. Ако више волите течни парадајз сос, израдите сос у пире помоћи ручног блендера. Пребаците у тегле и добро затворите.
(информер)
Hronika
2 sedm
0Hronika
2 sedm
0Ekonomija
2 sedm
0Svijet
2 sedm
0Najnovije
Najčitanije
23
09
23
01
22
47
22
44
22
23
Trenutno na programu