28.08.2025
10:28
Komentari:
0
Kako da jednostavno napravite domaći paradajz sos? Ovo je najzdravija i najjeftinija varijanta koju ćete naći. Rijetko ko ne voli domaći sos od paradajza koji su redovno spremale i kuvale naše mame i bake. Ipak, ono što je bitno napomenuti jeste da se on veoma lak za pripremu.
Jedino što će vam oduzeti malo više vremena zbog dugotrajnog kuvanja, ali isplatiće vam se trud jer će ukus biti fantastičan.
Sastojci:
3 kg paradajza,
2-3 kašike maslinovog ulja,
1 veliki luk,
3 čena bijelog luka, sitno narendana,
so po ukusu,
1-2 kašičice origana,
7-8 listova bosiljka,
30 ml limunovog soka ili sirćeta;
Priprema:

Društvo
Koliko su poskupjeli udžbenici u Srpskoj
Za domaći paradajz sos napunite veliki lonac vodom i pustite da proključa. U međuvremenu pripremite led.
Isjecite paradajz i urežite plitko "x" na dnu svakog paradajza. Paradajz blanširajte u ključaloj vodi 30-60 sekundi, a zatim stavite u led. Nakon toga oljuštite kožu sa paradajza.
Isjeckajte ga na kockice i ostavite sa strane. U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje. Dodajte sjeckani crni luk i pržite na laganoj vatri dok ne porumeni, oko 7-8 minuta. Dodajte bijeli luk i pržite još 2 minuta.
U šerpu dodajte sjeckani paradajz i začinite solju, origanom i bosiljkom. Pustite da provri, smanjite vatru i dinstajte 60 do 90 minuta (dok skoro sva tečnost ne ispari i paradajz ne dobije gustu konzistenciju poput džema).
Često miješajte. Na kraju dodajte sirće, promiješajte i ugasite vatru. Ako više volite tečni paradajz sos, izradite sos u pire pomoći ručnog blendera. Prebacite u tegle i dobro zatvorite.
(informer)
Najnovije
Najčitanije
12
33
12
26
12
24
12
20
12
20
Trenutno na programu