Izvor:
Večernji.hr
11.03.2024
17:44
Dok je za neke običan, dosadni korov, za neke ljude maslačak je pravi eliksir.
Сви дијелови ове биљке су љековити – и листови и коријен и стабљика, а они који имају могућност да скупљају чисте и здраве биљке треба да знају када се шта бере.
Листови прије цвјетања, а маслачак цвјета од марта до маја, коријен се вади у прољеће и у јесен, а стабљика у периоду цвјетања.
При вађењу коријења треба водити рачуна да се коријен не исијече да маслачак не би остао без сокова. Извађено коријење треба да се суши два-три дана на сунцу.
Потребно је:
Припрема:
Свјеже листове маслачка оперите, насјецкајте и ставите у здјелу. Прелијте их маслиновим уљем, благо посолите и зачините с неколико капи свјеже исцијеђеног лимуна и додајте два, три чена бијелог лука.
Сок од маслачка употребљава се за ублажавање стомачних тегоба, а најбоље резултате даје свјеже исцијеђен сок.
Сок може да се направи и комбинацијом листова и коријена који се исциједе.
Двије кашичице тако добијеног сока сипајте у чашу млијека, засладите медом и пијте ујутро на празан желудац три седмице.
Сируп чисти крвне судове, регулише варење и јача организам, а припрема се једноставно.
Двије шољице цвјетова маслачка прокувајте у два литра воде, проциједите, додајте килограм меда и сок од два лимуна.
Смјесу кувајте на тихој ватри уз непрестано мијешање док не постане сирупаста.
Сируп сипајте у боцу, затворите је и узимајте два-три пута дневно по једну кашику.
Преко двије кашичице маслачка сипајте шољу хладне воде и кувајте минут-два.
Склоните с ватре и оставите да одстоји 15 минута, а затим проциједите, јавља "Агросавјет".
Потребно је:
У 4 децилитра вреле воде сипати 2 супене кашике биља, оставити под поклопцем пола сата, а онда проциједити.
Пијте три пута по једну шољу на 10 минута прије оброка. Овај чај је одличан за чишћење јетре, пише "Вечерњи лист".
Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu