Patlidžan je neobično povrće koje pruža niz jedinstvenih zdravstvenih prednosti. Mogu pomoći u prevenciji osteoporoze, ublažiti simptome anemije, poboljšati kognitivne funkcije i zdravlje kardiovaskularnog sistema. A uz to, kada se dobro spremi, može biti i jako ukusan.
Ekipa „Kuhinjice“ je zbog toga tu. Danas su spremali šareni patlidžan. U video prilogu možete pogledati postupak pripreme.
Potrebno vam je:
• 300 gr bijelog mesa
• So
• Bo
• Dva komada patlidžana
• 300 gr čeri paradajza
• 300 gr mocarele
• bosiljak
Postupak pripreme:
Bijelo meso izrezati i posoliti i pobiberiti, te ga ispeći na ulju.
Patlidžan izrežite na kriške ali tako da pri vrhu ostanu sastavljene, te ih posolite. Čeri paradajz isjeći na krugove. Nakon toga isjecite i mocarelu.
Komade ispečene piletine, čeri paradajz i bosiljak između kriški patlidžana. Napunjeni patlidžan stavite u zagrijanu rernu i pecite 10 minuta na 180 stepeni. Nakon deset minuta izvadite iz rerne, dodajte i mocarelu između kriški te vratite u rernu još deset minuta.
Servirajte na tanjir i ukrasite bosiljkom.