24.07.2025
19:15
Komentari:
0Za mnoge baštovane i entuzijaste početak sezone počinje izborom sjemena. Ali često se dešava da, uprkos trudu, neka sjemena – poput mrkve, cvekle ili peršuna – jednostavno odbijaju da proklijaju.
Без обзира на заливање, сунце или земљу, остају неактивна и бацају сјену сумње на цијели процес садње.
Један од главних разлога крије се у природи њихове спољне опне. Код одређених биљака, она може бити сувише чврста и непропусна, због чега ни вода ни кисеоник не могу допријети до клице. Сјеме остаје „успавано“, осјетљиво на болести и подложно пропадању.
Стари, провјерени начин буђења тврдоглавог сјемена
За овај проблем постоји природно рјешење које су користиле генерације прије нас – ферментисана сурутка. Ова благо кисела течност, богата ензимима и природним киселинама, омекшава опну сјемена, стимулише његово клијање и истовремено га штити од гљивица и бактерија.
Потребно је да млијеко оставите на собној температури (око 24°Ц) да ферментише 24 до 48 сати, док се не претвори у сурутку. Након тога, сјеме се потопи у ту течност на 12 до 24 часа – у зависности од врсте биљке и тврдоће опне. По истеку времена, сјеме се испере чистом водом и лагано просуши прије сјетве.
Напомена: Сјемена никако не треба држати у сурутки дуже од 24 часа, како не би дошло до труљења.
Зашто је ова метода корисна?
Посебно је вриједна за регије с кратким вегетационим периодима, гдје је свака седмица клијања важна. Помаже и у случајевима када се користи старије сјеме, чија је клијавост снижена. Оживљавање таквог сјемена уз помоћ сурутке може бити кључно за успјешан узгој.
Примјена ферментисане сурутке није трик, већ древна пракса која може у великој мјери повећати успјешност сјетве. Иако једноставна, ова метода може бити пресудна за добијање богатог и здравог рода.
У суштини, то није само начин да се сјеме покрене – већ и повратак природи и традиционалним, одрживим методама узгоја. Ако имате „тврдоглава“ сјемена која неће да никну, можда је управо ово рјешење које им треба.
Najnovije
Najčitanije
23
09
23
01
22
47
22
44
22
23
Trenutno na programu