Izvor:
vijesti.me
19.12.2024
20:52
Tokom hladnih mjeseci se krećemo manje i počinjemo da jedemo više nego što je potrebno. U ovom periodu neki biraju namirnice koje zapravo nisu dobre za organizam jer utiču na smanjenje nivoa energije.
Међутим, једна намирница коју многи воле да једу као ужину је заправо добар избор када је у питању исхрана током зиме.
За "Health Shots", нутриционисти су као такву намирницу издвојили кикирики и подијелили шест разлога зашто би га повремено требало додати у своју исхрану као здраву алтернативу чоколадама, чипсу и сличним опцијама.
Кикирики је одличан извор здравих масти, посебно мононезасићених масти, које вам могу помоћи да будете пуни енергије током хладнијих мјесеци.
Ове масти такође подржавају здравље срца тако што смањују ниво лошег холестерола.
Током хладних мјесеци често можете да се осјећате успорено, али кикирики је одлична ужина за повећање нивоа енергије.
Комбинација здравих масти, протеина и влакана у кикирикију повећава ниво енергије, одржавајући вас активним и будним чак и током хладних дана.
Хладан ваздух може учинити кожу сувом, али кикирики садржи ниацин (витамин Б3), који помаже да кожа остане хидрирана, сјајна и здрава.
Ова намирница подржава циркулацију крви, што може бити посебно корисно када је напољу хладно, преноси Index.hr.
Препун витамина попут витамина Е, кикирики помаже у јачању имунолошког система, што је посебно важно зими када су прехладе и грип чешћи.
Витамин Е је снажан антиоксиданс који се бори против инфекција.
Протеини и влакна у кикирикију помажу у регулисању нивоа шећера у крви.
Ово их чини одличном ужином за оне са дијабетесом или за оне који желе да одрже стабилан ниво енергије током дана.
Кикирики је добар извор влакана која помажу варењу и спречавају затвор.
Влакна помажу у одржавању несметаног рада вашег дигестивног система, што је неопходно када зими једете тежу храну која може утицати на нормалну функцију варења, преносе Вијести.ме.
Najnovije
Najčitanije
17
28
17
12
17
08
16
56
16
52
Trenutno na programu