Stari recept koji se prenosi generacijama: Slatko od šljiva u kreču

Izvor:

Ona

28.08.2025

07:49

Komentari:

0
Voce Sljive
Foto: Pixabay

Ako ste ikada otvorili teglu slatka i osjetili kako vas miris odmah vraća u bakinu kuhinju - onda znate zašto su ovakvi recepti posebni. Slatko od šljiva u kreču nije samo poslastica, već i dio tradicije. U mnogim domovima se priprema krajem avgusta i početkom septembra, kada šljive dozrijevaju, a teglice uredno poređane na polici čekaju goste i posebne prilike.

Зашто баш у кречу?

Стари рецепти кажу да се шљиве „каље“ у кречној води како би остале чврсте и задржале облик, без обзира на дуго кување у шећерном сирупу. Управо то је тајна кристално бистрих тегли и плодова који се не распадају. Метода са кречом преноси се генерацијама и и даље је омиљена у многим домаћинствима.

Састојци:

1 кг крупних шљива (најбоље пожегача или стенлеј)

1 кг шећера

1 лимун (сјечен на колутове)

1 л воде

50 г креча (гашеног, за припрему раствора)

Припрема:

Шљиве пажљиво опрати, извадити коштице и оставити их цијеле или пресјечене на пола - по жељи.

У већој посуди растворити креч у води и оставити да одстоји док се не слегне. Потом се користи само бистри дио раствора. У њега се шљиве потапају 2-3 сата. На тај начин плодови остају чврсти и не распадају се у кувању.

pucnjava-skola-mineapolis

Нови детаљи масакра у школи: Нападач се идентификовао као жена

Након стајања у кречу, шљиве се обавезно добро испирају у неколико вода, како би се уклонио сваки траг креча.

Од шећера и 300 мл воде скувати густ сируп. Додати колутове лимуна за свјежину и бистрину.

Када је сируп густ, додати шљиве и кувати на тихој ватри док не постану стакласте и док се сируп не згусне до праве густине. По потреби скидати пјену.

Вруће слатко сипати у стерилне тегле, затворити и оставити да се хлади наопако окренуто.

Тајна успјеха

Шљиве морају бити здраве и чврсте, без оштећења.

Кречна вода је кључ - даје им сјај и чува облик.

Не кувајте на јакој ватри, да не би промијенило боју.

Зашто се слатко и даље припрема?

sunce

Упаљен црвени метеоаларм због високих температура

Иако данас ријетко ко има времена за традиционалне рецепте, слатко од шљива у кречу остаје симбол српске кухиње. Гости се и даље дочекују уз теглу и чашу хладне воде, баш као некада - јер у том малом ритуалу има више од укуса: има топлине дома и осјећаја припадности.

(Она)

Podijeli:

Large banner