Izvor:
Ona
28.08.2025
07:49
Komentari:
0Ako ste ikada otvorili teglu slatka i osjetili kako vas miris odmah vraća u bakinu kuhinju - onda znate zašto su ovakvi recepti posebni. Slatko od šljiva u kreču nije samo poslastica, već i dio tradicije. U mnogim domovima se priprema krajem avgusta i početkom septembra, kada šljive dozrijevaju, a teglice uredno poređane na polici čekaju goste i posebne prilike.
Стари рецепти кажу да се шљиве „каље“ у кречној води како би остале чврсте и задржале облик, без обзира на дуго кување у шећерном сирупу. Управо то је тајна кристално бистрих тегли и плодова који се не распадају. Метода са кречом преноси се генерацијама и и даље је омиљена у многим домаћинствима.
Састојци:
1 кг крупних шљива (најбоље пожегача или стенлеј)
1 кг шећера
1 лимун (сјечен на колутове)
1 л воде
50 г креча (гашеног, за припрему раствора)
Припрема:
Шљиве пажљиво опрати, извадити коштице и оставити их цијеле или пресјечене на пола - по жељи.
У већој посуди растворити креч у води и оставити да одстоји док се не слегне. Потом се користи само бистри дио раствора. У њега се шљиве потапају 2-3 сата. На тај начин плодови остају чврсти и не распадају се у кувању.
Свијет
Нови детаљи масакра у школи: Нападач се идентификовао као жена
Након стајања у кречу, шљиве се обавезно добро испирају у неколико вода, како би се уклонио сваки траг креча.
Од шећера и 300 мл воде скувати густ сируп. Додати колутове лимуна за свјежину и бистрину.
Када је сируп густ, додати шљиве и кувати на тихој ватри док не постану стакласте и док се сируп не згусне до праве густине. По потреби скидати пјену.
Вруће слатко сипати у стерилне тегле, затворити и оставити да се хлади наопако окренуто.
Шљиве морају бити здраве и чврсте, без оштећења.
Кречна вода је кључ - даје им сјај и чува облик.
Не кувајте на јакој ватри, да не би промијенило боју.
Зашто се слатко и даље припрема?
Србија
Упаљен црвени метеоаларм због високих температура
Иако данас ријетко ко има времена за традиционалне рецепте, слатко од шљива у кречу остаје симбол српске кухиње. Гости се и даље дочекују уз теглу и чашу хладне воде, баш као некада - јер у том малом ритуалу има више од укуса: има топлине дома и осјећаја припадности.
(Она)
BiH
2 sedm
0Svijet
2 sedm
0Svijet
2 sedm
0Kultura
2 sedm
0Najnovije
Najčitanije
17
59
17
48
17
44
17
41
17
32
Trenutno na programu