Kad se uželimo nečeg slatkog, izbor najčešće pada na baklave ili tulumbe, jer su prelivene sirupom i poslije samo nekoliko zalogaja mogu da utaže želju za šećerom.
Ovi kolači, koji su nekada krasili izloge poslastičarnica, nepravedno su pali u zaborav, a na njihovo mjesto su došle kremaste poslastice, kolači i torte za čiju je pripremu potrebno mnogo vremena.
Ako ste se uželjeli provjerenih starinskih kolača, napravite baklavu od gotovih kora, sa orasima, prelivenu slatkim sirupom.
Sastojci:
- 500 grama tankih kora za pitu
- 400 grama šećera
- 300 grama orasa
- 100 mililitara ulja
- 2 kesice vanilinog šećera
- 1 limun
Priprema:
Sameljite orahe, a tepsiju premažite uljem. Na dno tepsije stavite dvije kore, poprskajte ih uljem, sipajte malo mljevenih orasa, pa stavite novu koru koju ćete takođe poprskati uljem.
Redajte tako kore poprskane uljem i mlevene orase dokle god ih sve ne utrošite.
Posljednje dvije kore samo poprskajte uljem, pa isijecite baklavu oštrim nožem i stavite da se peče na 180 stepeni dok ne porumeni.
Kad se baklava ispeče i prohladi, spremite sirup. U šerpu sipajte šećer, vanilin šećer i oko 300 mililitara vode, pa kuvajte dok ne proključa.
Potom u sirup sipajte sok od jednog limuna, ostavite još malo da zapeni na ringli, pa tako vrelim sirupom zalijte baklavu i ostavite da odstoji nekoliko sati, piše "Telegraf.rs".