Stvari koje nikad ne biste smjeli raditi s limunom

Izvor:

Avaz

19.05.2025

10:53

Komentari:

0
Ствари које никад не бисте смјели радити с лимуном

Limun je svestrana i zdrava namirnica koja se koristi u mnogim jelima i napicima, ali postoje stvari koje ne biste trebali raditi s njim kako biste sačuvali njegove hranjive tvari i izbjegli negativne učinke.

1. Не циједите лимун у врућа јела:

Висока температура може уништити витамин Ц у лимуну и промијенити његов окус, што може довести до горчине. Лимунов сок додајте тек пред крај кухања или након што се јело мало охлади.

2. Не остављајте лимун у води предуго, посебно с кором:

Ако лимун оставите у води дуже од неколико сати, горка уља и пестициди из коре могу прећи у воду, посебно ако лимун није органски. Користите огуљени лимун или исциједите сок и чувајте га у фрижидеру.

3. Не наносите лимун на кожу прије изласка на сунце:

Лимун може изазвати реакцију на УВ зрачење, што може довести до црвенила, флека или опекотина. Ако користите лимун за кожу, радите то навечр и темељно исперите прије изласка.

4. Не стављајте лимун у посуде од алуминија или неприкладних метала:

Због своје високе киселости, лимун може реагирати с алуминијумом, жељезом или бакром, што може ослободити штетне твари у храну. Користите стаклене, керамичке или нерђајуће посуде.

5. Не остављајте месо предуго у маринади с лимуном:

Лимунова киселина разграђује протеине, па је одличан за омекшавање меса, али предуго маринирање може довести до кашасте и гумасте текстуре. Маринирајте месо до 2 сата, овисно о врсти меса, преноси Аваз.

Podijeli:

Large banner