Krenulo je hladno vrijeme, inače idealno za pripremu sarmi, a to sve pogoduje i slavskim slavljima koja nam sleduju. Sarma je nezaobilazna na trpezama svih slavlja, a postoje trikovi kako da vam ona uspije baš svaki put, posebno onima koji je spremaju prvi put.
Kao prvo, savjet je da se ne koristi samo jedna vrsta mesa, već da to uvijek bude kombinacija. Recimo, svinjetina i junetina ili svinjetina i govedina, sve po ukusu.
Listove kiselog kupusa bi trebalo da isperete pod mlazom vode i ocijedite je, a nema potrebe da držite glavicu u činiji vode.
Najbolje je da, prilikom njenog kuvanja, ubacite i neki komad suvog mesa ili slanine, kako bi sarma dobila nešto drugačiji šmek.
Prilikom njenog kuvanja nikada nemojte da premještate sarme u šerpi - kako ste ih poređali, neka tako ostane do kraja.
Nije to samo zbog toga što se može desiti da se "otvore", već i zato što će ovako ostati ukusnije. Dovoljno je samo da malo protresete šerpu.
Što ih ranije pripremite, to će biti ukusnije.
Dakle, ako ih skuvate danas, one će sutra imati bolji ukus, a tek narednih dana, tako da imajte to u vidu kada ih budete spremali.