07.04.2025
21:35
Trikovi za savršeno pripremljeno meso mogu da naprave veliku razliku tako da i bez friteze ili puno ulja možete dobiti sočno meso sa hrskavom koricom, baš kao u restoranu.
Често се деси да месо испадне превише мекано, масно или недовољно хрскаво, али уз пар једноставних савјета, сваки комад може бити неодољиво хрскав и баш онакав какав желите.
Неће сваки комад меса постићи хрскаву корицу. Најбољи избор су пилећа прса са кожом, батаци и карабатаци, свињски одрезак или лунгић, немасни бифтек или рамстек и риба са кожом: лосос, бранцин, орада.
Масноћа на месу помаже у стварању хрскаве корице, па ако бирате комад без масноће, можете додати мало уља или путера током припреме, пише Index.
Влага је највећи непријатељ хрскаве корице. Прије припреме, извадите месо из фрижидера и осушите га папирним убрусом. Ако имате времена, оставите да се "провјетри" од 15 до 20 минута на собној температури.
Со извлачи влагу, док сода бикарбона помаже у разградњи протеина, чинећи месо хрскавим. Месо лагано поспите сољу и прстохватом соде бикарбоне и оставите од 10 до 15 минута прије печења.
За савршено печење користите тепсију са дебелим дном, а најбоље је ливено гвожђе.
Загријте је на средњој ватри док не буде врућа, па додајте мало уља или путера. Ставите месо и не дирајте га, преноси Данас. Помјерање омета стварање корице, па оставите да се пече најмање три до четири минуте прије окретања.
Ако желите додатну хрскавост, месо након пржења пребаците у загријану рерну на 200°C још пет до 10 минута. Ова метода је посебно добра за пилетину са кожицом.
За још бољи укус и сјајну корицу, на крају пржења у таву додајте мало путера и неколико пута прелијте њиме месо кашиком. Ово се посебно препоручује за одреске.
Najnovije
Najčitanije
22
59
22
48
22
46
22
33
22
12
Trenutno na programu
0:30
Centar dana (R)
infotejnment
2:00
Narod priča (R)
reportažna emisija
2:30
Autošop magazin (R)
sportski program
3:00
U miks zoni (R)
sportski program