U palačinke dodajte jedan sastojak i biće mekane kao nikad prije

Izvor:

Žena Blic

18.02.2025

19:40

Komentari:

0
У палачинке додајте један састојак и биће мекане као никад прије

Vjerovatno ne postoji osoba na svijetu koja ne voli palačinke, a svaka domaćica ima svoj "tajni recept". Tako je čuvena kuvarica i poslastičarka Meri Beri za Express otkrila svoj.

Како би палачинке биле посебно пахуљасте, Мери Бери, добро познато ТВ лице и професионални шеф, у смјјесу ставља једно ијјаје и једно жуманце умјесто два цијела јајета.

Она је објаснила да додатно жуманце чини тесто богатијим и укуснијим. Тајна је у масноћи жуманца и његовој емулгирајућој моћи коју има захваљујући лецитину.

Лецитин помаже да се вода и маст држе заједно, тако да тијесто може да прими додатну течност, попут млијека. То резултира палачинкама које су влажније, њежније и слађе од оних направљених са мање жуманца.

Рецепт за пахуљасте палачинке

Припрема пахуљастих палачинки је једноставна и потребна су вам само три састојка: јаја, млијеко и брашно, као и мала количина уља.

Састојци:

- 125 г глатког брашна

- 1 јаје и 1 жуманце

- 300 мл мијлека

- Мало уља

Припрема:

Просијте брашно у чинију и направите удубљене у средини. У посебној посуди умутите јаје, жуманце и мало млијека.

Смјесу јаја улијте у брашно и почните мало по мало да мијешате мокре и суве састојке. Поступно умијешајте половину млијека, повлачећи још брашна из средине док то радите.

Кад тијесто постане глатко, умијешајте преостало млијеко. Загријте тигањ и лагано га премажите уљем. Улијте двије до три кашике тијеста за палачинке у тигањ и нагните да се равномјерно распореди по подлози.

Пеците 45 до 60 секунди на средње јакој ватри док се на врху не појаве рупице, ивице палачинке увију, а боја не постане златна. Окрените и пеците другу страну палачинке око 30 секунди. Послужите одмах уз омиљени надјев.

Podijeli:

Large banner