Uskoro kreće sezona: Recept za najbolje kisele krastavce

Izvor:

B92

23.08.2025

13:01

Komentari:

0
Ускоро креће сезона: Рецепт за најбоље киселе краставце
Foto: Printskrin/Jutjub

Hladni i hrskavi, odlični sami, ali i u kombinaciji s drugim namirnicama, a pogotovo u sendviču - kiseli krastavci mnogima su omiljena zimnica. Iako ih je naravno najlakše kupiti u prodavnici i samo poslužiti kod kuće, mnogi od nas složiće se da "to nije to" i da nema boljih kiselih krastavaca od onih napravljenih kod kuće.

Nije komplikovano, ali zahtijeva vrijeme...

struja

Sutra bez struje oko 2.000 potrošača na području Han Pijeska

Domaća priprema nije veoma zahtjevna, ali traži izdvajanje malo slobodnog vremena. U nastavku pročitajte šta će vam sve biti potrebno kao i postupak njihove pripreme, i zapamtite da količina potrebne tečnosti zavisi od veličine krastavaca te veličine i oblika tegle u koju ih spremate.

Sastojci:

- krastavac 3 kg

- voda 3 l

- alkoholno sirće 500 ml

- šećer 200 g

- so 100 g

- mirođija - 1 svježi snop

- čili pahuljice 0,5 kašičica

- gorušica 2 kašike

- korijander - sjemenke 2 kašike

- konzervans 1 kašičica

struja

Sutra bez struje oko 2.000 potrošača na području Han Pijeska

Postupak:

1. Krastavce dobro operite, ako je potrebno koristite četku ili sunđer.

2. Tegle i njihove poklopce takođe operite i osušite. Poželjno je i da ih sterilišete.

3. Krastavce na gusto poslažite u tegle kako se nakon ulivanja tečnosti ne bi dizali na površinu. Ako vam to ne uspije, da ih zadržite ispod površine tečnosti možete se koristiti i kupovnim mrežicama za tu namjenu.

crvena zvezda

Delije imaju veliki razlog za slavlje: Najveće pojačanje stiglo u Beograd

4. Ostale sastojke stavite u lonac na srednje jaku vatru. Sačekajte da tečnost provri, a zatim kuvajte dok se so i šećer ne otope.

5. Dobijenom tečnošću prelijte prethodno naslagane krastavce te zatvorite tegle.

6. Čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu do upotrebe. Otvorenu teglu čuvajte u frižideru.

Podijeli:

Large banner