Izvor:
Krstarica
16.07.2025
11:59
Komentari:
0Sir je jedan od najstarijih i najvoljenijih prehrambenih proizvoda na svijetu. Njegova proizvodnja datira još iz vremena kada se mlijeko čuvalo u životinjskim kožama, a prirodne bakterije su ga pretvarale u koaguliranu masu. Danas se sir koristi u svim obrocima – od predjela do deserta – ali da li ste se ikada zapitali šta znače one male rupice u njemu?
Мале рупице у сиру, познате као олхадурас, могу бити знак квалитета, али и упозорење на потенцијалну контаминацију. Док неки типови сира, попут Ементалера, Грууереа и Гоуде, природно имају ове рупице због процеса ферментације, у другим случајевима оне могу указивати на присуство опасних бактерија.
Добре рупице – резултат корисних бактерија
Постоје двије врсте безопасних рупица:
Проприонске рупице настају током ферментације када бактерије производе гасове који формирају шупљине. Оне су карактеристичне за швајцарске и холандске сиреве и доприносе њиховом слаткастом укусу и ароми.
Механичке рупице настају током обликовања сира, када се маса не сабије потпуно. Ове рупице су насумичне и не представљају здравствени ризик.
Опасне рупице – знак контаминације
Ако сир има много малих, неправилних рупица, то може бити знак контаминације фекалним бактеријама, попут Ешерихија коли. Такви сиреви могу изазвати озбиљне стомачне тегобе, укључујући дијареју и повраћање. Контаминација обично настаје због лоше хигијене током производње или употребе непречишћене воде.
Како препознати безбједан сир?
Бирајте сиреве са јасно означеним поријеклом и инспекцијским печатом.
Избјегавајте производе са неправилним рупицама, чудним мирисом или необичном текстуром.
Ако примјетите да је сир превише мекан и пун ситних рупица – не ризикујте, баците га.
Не дозволите да вас изглед завара
Рупице у сиру могу бити знак врхунског квалитета, али и упозорење на озбиљну опасност. Сљедећи пут када будете бирали сир, обратите пажњу – јер оно што изгледа укусно, можда крије више него што мислите.
Najnovije
Najčitanije
12
40
12
38
12
36
12
31
12
19
Trenutno na programu